4 листопада 2020 року відбувся онлайн-семінарі, присвяченому темі оцінки ризиків у сфері безпеки харчових продуктів у країнах Східноєвропейської політики сусідства. Зазначений захід було організованого Європейським Агентством з безпечності харчових продуктів (EFSA) за участю Східних країни Європейської політики сусідства (ENP-East) та внесків Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Європейської комісії (DG SANTE та DG-NEAR), Німецького федерального інституту оцінки ризиків (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) та Інституту безпечності харчових продуктів, здоров'я тварин та навколишнього середовища "BIOR" Латвії.
Під час онлайн-семінару фахівцями Сектору оцінки ризиків Держпродспоживслужби було представлено стан розвитку діяльності з оцінки ризиків у сфері безпечності харчових продуктів в Україні, зокрема обговорено виклики, з якими стикається країна, основні досягнення та поточні ключові заходи з оцінки ризиків, досліджено можливості співпраці з Європейським Союзом (ЄС) та іншими міжнародними організаціями, а також озвучено майбутні пріоритети та цілі.
05.11.2021 на офіційному веб-сайті Європейського Агентства безпечності харчових продуктів було опубліковано Технічний звіт «Огляд діяльності з оцінки ризиків у сфері безпеки харчових продуктів у країнах Східноєвропейської політики сусідства» із резюме презентацій щодо ключових заходів з оцінки ризиків у шести країнах-ЄПС (Вірменія, Азербайджан, Республіка Білорусь, Грузія, Республіка Молдова та Україна). Також у Технічний звіт включено внески EFSA та ВООЗ та інформація щодо можливостей та викликів у сфері безпечності харчових продуктів, зокрема для подальшого розширення можливостей оцінки ризиків у Східних Країнах-ЄПС через співпрацю, розбудову потенціалу та обмін персоналом між Східними Країнами-ЄПС, ЄС та міжнародними організаціями як найефективніших інструментів для досягнення таких цілей.
Детальніше ознайомитись із Технічним звітом «Огляд діяльності з оцінки ризиків у сфері безпеки харчових продуктів у країнах Східноєвропейської політики сусідства» можна в журналі EFSA за посиланням.
25.11.2021 року за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org та представників Проєкту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні» (ILCA) відбувся онлайн-захід «Стратегічна і координаційна зустріч міжнародних експертів з представниками Держпродспоживслужби щодо інтеграції компетентним органом ризик-орієнтованих концепцій в процедури управління ризиками».
З метою організації такого заходу та всебічного розгляду теми аналізу ризиків було запрошено представників компетентних органів Управління ветеринарії Департаменту ветеринарії та безпечності харчових продуктів Міністерства сільського господарства Хорватії, Австрійського агентства з охорони здоров'я та безпечності харчових продуктів (AGES), Європейського агентства з безпечності харчових продуктів (EFSA) та Генерального Директорату Європейської Комісії з питань охорони здоров'я та безпечності харчових продуктів (DG SANTE), якими було представлено побудовані системи аналізу ризиків та обговорено багаторічний досвід щодо впровадження діяльності оцінки ризиків та використання її результатів управлінцями (ризик-менеджерами) компетентних органів країн Європейського Союзу, важливість інтеграції ризик-орієнтованих концепцій у процедури управління ризиками.
Захід зібрав понад 200 учасників - представників центрального апарату Держпродспоживслужби, її територіальних органів, профільних науково-дослідних інститутів, вищих навчальних закладів, громадських організацій, проєктів міжнародної технічної допомоги та інших зацікавлених сторін, які мали можливість приймати активну участь у дискусії, в ході якої було отримано стратегічні рекомендації щодо удосконалення процесу аналізу ризиків в Україні для забезпечення дотримання вимог національного законодавства та міжнародних зобов’язань під час прийняття ветеринарно-санітарних та санітарних заходів та озвучено основні аспекти для забезпечення повноцінного функціонування підрозділу з оцінки ризиків.