Держпродспоживслужба утворена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади»
Постановою Кабінету Міністрів України від 02 вересня 2015 року № 667 затверджено Положення про Держпродспоживслужбу.
Територіальні органи Держпродспоживслужби утворені постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1092.
З метою забезпечення фінансування Держпродспоживслужби прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 січня 2016 року № 76-р. Затверджено структуру апарату Держпродспоживслужби та погоджено її з Міністром аграрної політики та продовольства України. Штатний розпис та кошторис апарату Держпродспоживслужби затверджено за погодженням з Мінфіном.
Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 року № 260-р «Питання Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» Держпродспоживслужба офіційно розпочала роботу і приступила до виконання функцій.
Місія Держпродспоживслужби: здійснення заходів, спрямованих на збереження життя, здоров’я та благополуччя людей, захисту прав споживачів сталої продовольчої та фітосанітарної безпеки і розвитку експортного потенціалу України, створення належних умов для благополуччя тварин та захисту рослин, а також забезпечення виконання покладених на неї функцій, як дієвого та визнаного у світі компетентного органу, відповідно до наданих повноважень.
Візія Держпродспоживслужби: Держпродспоживслужба – відкритий, ефективний, професійний, прозорий та цифровізований державний орган, який захищає права споживача, забезпечує епізоотичне та санітарно-епідемічне благополуччя, продовольчу та фітосанітарну безпеку України та світу. Держпродспоживслужба має довіру та підтримку в суспільстві, органах влади та серед партнерів.