Африканська чума свиней (АЧС)

Що необхідно знати про африканську чуму свиней (АЧС):

  1. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.
  2. АЧС не становить небезпеки для людини;
  3. Людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести заразу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини;

АЧС - це:

  • гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);
  • висококонтагіозна (надзвичайно заразна);
  • інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);
  • вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування);
  • хвороба (хворобливий стан організму - тварина виглядає підозріло, не так як завжди);
  • хвороба свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).

Ознаки африканської чуми свиней (АЧС)

  • раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
  • підвищення температури тіла до 40,5-42°С;
  • зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
  • синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок.

Як відбувається зараження свиней:

  1. Шляхом безпосереднього контакту
  2. Опосередковано:
  • через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал;
  • при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

Є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження - вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:

  • утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
  • не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
  • не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин. Забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;
  • не згодовувати свиням необроблені корми та харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;
  • забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизацій у місцях утримання свиней, зберігання і переробки кормів;
  • не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів. Придбаних тварин реєструвати у державних ветеринарних установах;
  • повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби про загибель свиней та не викидати трупи тварин, відходи від їх утримання і переробки на смітники, лісопосадки, узбіччя доріг;
  • не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі тварини.

Важливі новини

Інформаційні матеріали









Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux