Робота державних фітосанітарних лабораторій в умовах воєнного стану
опубліковано 09 вересня 2022 року о 10:45

Кожен намагається зробити свій внесок у нашу перемогу, тому розуміючи, наскільки це важливо для підтримання економіки нашої країни, державні установи – фітосанітарні лабораторії продовжують свою роботу в тилу, щоб допомагати й надалі активно працювати вітчизняним аграріям – вирощувати, експортувати сільськогосподарську продукцію та сплачувати податки в цей складний час.

В Україні є 24 державні установи – фітосанітарні лабораторії. Нині, в результаті агресії росії, 4 обласні фітосанітарні лабораторії були позбавлені можливості працювати та проводити фітосанітарну експертизу. З них Херсонська (м. Херсон), Луганська (м. Рубіжне) та Донецька (м. Маріуполь) лабораторії знаходяться на тимчасово окупованій території, а Харківська обласна фітосанітарна лабораторія зазнала пошкоджень внаслідок обстрілів.

Також, внаслідок ворожого обстрілу було частково зруйноване приміщення Чернігівської обласної фітосанітарної лабораторії. Наразі лабораторія відновила свою роботу, але потребує проведення ремонтних робіт з відновлення вибитих вікон, дверей, закупівлі меблів, комп’ютерної техніки, лабораторного обладнання, які були ушкоджені в результаті обстрілу.

Не зважаючи на всі складнощі воєнного часу, 20 державних фітосанітарних лабораторій продовжують повною мірою виконувати свої функції й зокрема якісно та своєчасно проводять фітосанітарну експертизу, дотримуючись встановлених законодавством термінів.

Внаслідок того, що після початку введення воєнного стану логістичні ланцюжки експорту рослинної продукції змінились, в деяких фітосанітарних лабораторіях здійснився перерозподіл навантаження. Зокрема в державній установі “Одеська обласна фітосанітарна лабораторія” з віддаленим робочим місцем в м. Ізмаїл, з урахуванням суттєвого збільшення обсягу вантажів через порти Ізмаїл, Рені, Усть-Дунайський, які здійснюють відвантаження зерна на експорт та реекспорт, значно збільшилась кількість проведених фітосанітарних експертиз. Для забезпечення оперативного та своєчасного проведення фітосанітарної експертизи більшої кількості зразків об’єктів регулювання в лабораторії м. Ізмаїл, Одеська обласна фітосанітарна лабораторія вже відрядила додаткову кількість спеціалістів для проведення експертизи з м. Одеса.

Також, слід зазначити, що чинним законодавством (постанова Кабінету Міністрів України від 15.11.2019 №1177) передбачено організацію роботи державних фітосанітарних лабораторій у вихідний, святковий день чи позаробочий час.

Уповноважені державні фітосанітарні лабораторії, які включені до Переліку фітосанітарних лабораторій, з 2021 року впровадили у виробничу експлуатацію інформаційну автоматизовану систему (ІАС) “LIMS Браво-Лабораторія” та нині повною мірою працюють в ній. Система LIMS у своєму комплексі має модуль обміну з Національною базою лабораторних досліджень Держпродспоживслужби до якої передаються всі дані щодо проведення фітосанітарної експертизи в онлайн режимі.

Перелік фітосанітарних лабораторій опубліковано на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби: у розділі “Фітосанітарія, контроль у сфері насінництва та розсадництва”, підрозділі “Фітосанітарні лабораторії”.

Високу кваліфікацію фахівців українських державних фітосанітарних лабораторій підтверджує їх наявність у базі діагностичних лабораторій Європейської і Середземноморської організації захисту рослин (ЄОЗР). Крім того, фахівці державних фітосанітарних лабораторій приймають активну участь у розробці міжнародних стандартів з діагностики ЄОЗР.

В сучасних, не простих умовах, спеціалісти державних фітосанітарних лабораторій ставлять перед собою нові завдання, вдосконалюють свої уміння і навички, постійно працюють над підвищенням фахової майстерності, впроваджують в роботу ІТ технології та новітні методи діагностики регульованих та інших шкідливих організмів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux