Для багатьох людей веганський та вегетаріанський харчовий продукт це одне й те саме. Але ні. В українському законодавстві чітко визначено, які саме продукти є веганськими, а які – вегетаріанськими.
В обох випадках, у маркуванні харчового продукту можуть використовуватися слова "вегетаріанський" або "веганський" або його похідні, якщо:
- на всіх етапах виробництва та обігу вживалися всі необхідні заходи для уникнення наявності речовин, які не споживаються веганцями та вегетаріанцями, крім випадків ненавмисного потрапляння таких речовин;
- операторами ринку харчових продуктів та/або особами, що діють за їхнім дорученням, не проводилися на тваринах будь-які дослідження харчового продукту або інгредієнта.
А от різниця між вегетаріанськими та веганськими харчовими продуктами полягає в наявності в продукті інгредієнтів тваринного походження:
- у веганських харчовий продуктах - на жодній стадії виробництва якого не використовувалися інгредієнти тваринного походження;
- у вегетаріанських харчових продуктах - на жодній стадії виробництва якого не використовувалися інгредієнти тваринного походження, крім таких інгредієнтів чи похідних із них:
- молоко, молочні продукти, молозиво;
- яйця чи яєчні продукти, отримані від живих тварин;
- мед чи продукти бджільництва (прополіс, бджолиний віск тощо);
- продукти, отримані з вовни живих тварин (ланолін тощо).
Вкотре радимо споживачам свідомо підходити до вибору харчових продуктів – уважно вивчати інформацію про продукт на його етикетці, а також робити закупи тільки в спеціально призначений для цього місцях – в продовольчих магазинах та на агропродовольчих ринках.