Представник Держпродспоживслужби Одещини взяв участь в тренінгу з питань екологічних злочинів
опубліковано 19 липня 2023 року о 17:07

Минулого тижня начальник відділу державного контролю Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини та контролю у сфері органічного виробництва Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Ольга Чегодаєва у складі міжвідомчої делегації прийняла участь у тренінгу для спеціалістів Державного агентства водних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Офісу Генерального прокурора у рамках Програми підготовки тренерів з питань екологічних злочинів для технічних експертів та науковців, що організований Агентством з охорони навколишнього середовища США (Еnvironmental Protection Agency, EPA).

Програма навчального тренінгу передбачала ознайомлення українських фахівців з практичними методами розслідування з використанням сучасного обладнання для відбору проб, моніторингом та найкращими практиками у розслідуванні екологічних злочинів і кримінальному переслідуванні, підготовки учасників для навчання цим методам колег – технічних експертів.

Навчання проводили експерти з технічного правозастосування EPA, які мають досвід у розслідуванні кримінальних екологічних злочинів. Серед інструкторів були агенти федеральних правоохоронних органів, розробники баз даних і польовий персонал із десятирічним досвідом розслідування екологічних злочинів та іншою практикою.

Під час навчального тренінгу учасники прослухали лекції та взяли участь в обговоренні тем, що пов’язані із загальними правилами охорони здоров’я та безпеки, управлінням доказами, функціонуванням мобільних лабораторій, роботою сучасного обладнання для проведення польового скринінгу. Решта занять була присвячена формуванню команди з відбору проб, управлінню даними, складанню плану відбору проб води та ґрунту. В якості прикладів застосовані план місцевості та відображення точок відбору в програмі Geographic Information System (GIS) та план відбору проб в районі греблі Каховської ГЕС. Окреме питання тренінгу – дотримання процедури відбору зразків та ланцюга збереження доказів як гарантія успішних кримінальних проваджень щодо злочинів проти довкілля.

Практичні завдання полягали в роботі на приладах для проведення польового скринінгу зразків досліджуваних матриць. Були організовані польові випробування з відпрацюванням ситуації підриву греблі Каховської ГЕС. За результатами тренінгу досягнуто домовленості про обмін досвідом та розвиток співпраці.

Отриманий учасниками тренінгу досвід буде використаний для проведення досліджень навколишнього середовища в межах кримінального провадження щодо підриву греблі Каховської ГЕС та поширення отриманого досвіду та знань серед колег. 

на фото 7 людей тримають прапор України на фото люди в білих захисних костюмах два фото - жінка і дозиметр
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux