На базі олександрійської школи №10 відбувся обласний форум «Реформа системи шкільного харчування» під головуванням очільниці Кіровоградської ОДА Марії Чорної та за участі спеціалістів Держпродспоживслужби Кіровоградщини. Слухачами форуму стали начальники відділів освіти, кухарі шкіл та дієтсестри Олександрійського району.
Перед присутніми виступила головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олександрійського управління Держпродспоживслужби в області Марина Первак. Вона поінформувала про технології приготування страв за новим меню, згідно з яким має організовуватися харчування в закладах загальної середньої освіти з 1 січня 2022 року, наголосила на систематичному навчанні персоналу, який задіяний в організації шкільного харчування.
Технологічні карти для приготування страв за новим меню вже розміщені на сайті МОЗ у вільному доступі. Всі технологічні карти пройшли необхідні експертизи, в тому числі отримали висновок про державну санепідекспертизу Держпродспоживслужби.
Доповідач зазначила, що нова реформа шкільного харчування передбачає:
У шкільних буфетах не дозволяється продаж кондитерських виробів із кремом та морозива. Заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби; продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів; газовані напої, каву, непастеризовані молочні продукти та соки; гриби, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва.
Надважливим питанням також є дотримання санітарних норм та стандартів системи НАССР у шкільному харчуванні, адже навіть за умови забезпечення сучасним обладнанням, якщо кухар не помиє руки чи неналежно пройде медогляд, це може призвести до подальшого епідеміологічного спалаху в закладі. Система НАССР має функціонувати в усіх харчоблоках, зокрема у школах та дитсадках. Ретельний контроль повинен відбуватись на етапах зберігання продуктів, які швидко псуються; дотримання особистої гігієни працівників їдалень і санітарних норм в приміщенні; дотримання технології приготування їжі тощо.
Зазначимо, що за результатами перевірок харчоблоків у школах цього року серед найбільш поширених проблем є відсутність гарячої проточної води, її невідповідність стандартам ДСАНПіН 2.2.4-171-10 та необхідність оновлення виробничого, холодильного обладнання.
Реформування шкільного харчування спрямоване на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок і здійснюються відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі.
В межах наданих повноважень Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей у закладах освіти, забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів.