Стоп АЧС – головна тема робочої наради фахівців Держпродспоживслужби
опубліковано 29 серпня 2024 року о 09:00

Розроблення нових методів та інструментів для забезпечення контрольованої епізоотичної ситуації в умовах дії воєнного стану – це важлива задача для Держпродспоживслужби. І одним із таких інструментів є проведення щотижневої наради з Головними державними ветеринарними інспекторами кожного регіону.

Вчора до такого заходу долучилися експерт Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Олександр Ревнівцев та Директор Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко.

Важливою темою обговорення – не допущення поширення африканської чуми свиней (АЧС). Наразі в Україні зареєстровано 58 випадків, із них 18 в домашніх господарств та 13 господарств з утримання свиней. Очікується, що дана цифра буде зростати в осінній період, так як однією із причин є занесення вірусу на одежі та взутті після походу до лісу (збирання грибів чи ягід) та годування свиней свіжозібраними кормами як кукурудза.

«Єдиною профілактикою запобігання АЧС є тільки дотримання основних правил біобезпеки – таку фразу необхідно донести до власників господарств з утримання свиней. У нас є підтримка від міжнародних організацій та українських асоціацій щодо впровадження алгоритму дій стосовно зниження ризиків захворювання на АЧС. Тому що будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації лише додатково її ускладнять та сприятимуть подальшому поширенню інфекції», - зазначив Олег Осіян, перший заступник Голови Держпродспоживслужби.

Окрім того, важливою складовою профілактики АЧС є здійснення ветеринарно-санітарних заходів в лісових господарств під час мисливського полювання та утримання свиней в мисливських господарств. Також важливим моментом є вилучення та безпечне знищення туш диких свиней, які загинули внаслідок захворювання АЧС. Так як вірус виживає в лісі, навіть якщо в ньому не має жодного дикого кабана.

«В Україні найбільшою групою ризику є приватні домогосподарства зі свійськими свинями, адже саме вони становлять основну частку випадків захворювання. Це є факт на сьогодення. Держпродспоживслужба щоденно здійснює моніторинг ситуації щодо АЧС. Кожна ймовірна підозра спалаху повинна бути на контролі фахівців ветеринарної медицини», - наголосив Володимир Кустуров, заступник Голови Держпродспоживслужби.

За дорученням керівництва кожен територіальний орган Держпродспоживслужби проведе профілактично-роз’яснювальну роботу щодо зниження ризиків поширення збудника АЧС та посилення правил біобезпеки з власниками поголів’я свиней та органами влади, а також щоденно тримати на контролі стан епізоотичної ситуації.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux