На чолі із заступником Міністра економіки, довкілля та сільського господарства Тарасом Висоцьким минулого тижня Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук разом із командою служби відвідали СТОВ «Агрофірма МАЯК» на Черкащині. Мета візиту – наочно побачити, як сучасні ферментаційні установки перетворюють відходи тваринництва на безпечні та корисні ресурси.
На підприємстві працює система з ферментації побічних продуктів тваринного походження не призначених для споживання людиною, яка переробляє органічні відходи – від мертвих тварин і обрізків до кісток – без запаху та шкідливих викидів.
Процес переробки триває 25 годин і дозволяє переробити до 2 тонн відходів (залежно від моделі обладнання). Після змішування з соломою (70/30) утворюється екологічне добриво, обсяг виходу – до 50% від початкового матеріалу.
«Це перший крок до масштабного впровадження європейських стандартів утилізації відходів тваринного походження в українському агробізнесі. Якщо подібні установки запровадити на багатьох великих фермах, ми не просто вирішимо екологічну проблему, а отримаємо мільйони тонн органічного добрива — що підвищить родючість ґрунтів і зменшить потребу в хімічних добривах», - підкреслив Сергій Ткачук.
Переваги технології:
Також господарство вирощує зернові, бобові та багаторічні трави для корму худобі, що забезпечує замкнений цикл виробництва та ефективне використання добрив із ферментаційної установки.
Під час візиту також обговорили підтримку держави та місцевих громад, щоб такі установки могли з’явитися по всій Україні, сприяючи розвитку тваринництва та екологічній безпеці регіонів.