Сьогодні відбувся спільний брифінг МОЗ, Держпродспоживслужби та ВООЗ стосовно профілактики сказу в Україні
опубліковано 14 травня 2024 року о 15:44

Повномасштабне вторгнення рф змінило життя кожного українця. І наслідки цієї агресії впливають на всі сфери нашого життя. Ситуація з розповсюдженням сказу не є виключенням. Через обмеження можливостей виконання комплексу заходів щодо профілактики та боротьби зі сказом у зв’язку із введенням воєнного стану кількість виявлених неблагополучних пунктів за останній рік значно збільшилась.

Консолідація зусиль відповідних органів державної влади, представників бізнесу та інститутів громадянського суспільства, волонтерів і пересічних громадян в боротьбі з розповсюдженням сказу дає можливість змінити ситуацію.

Сьогодні, під час брифінгу на тему «Сказ: ситуація в Україні. Профілактика сказу у тварин та меддопомога в разі укусу», що відбувся в приміщенні Укрінформу, Ігор Кузін, Заступник Міністра охорони здоров’я - Головний державний санітарний лікар України; Сергій Ткачук, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Доктор Арон Арегей, виконуючий обов'язки Керівника програм громадського здоров'я ВООЗ в Україні мали нагоду окреслити стратегію боротьби з цим зоонозом, а також надати відповіді на запитання представників медіа і громадянського суспільства..

«Профілактика захворювання на сказ – в фокусі уваги Держпродспоживслужби, - зазначив Сергій Ткачук - в травні стартувала і наразі триває весняна кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу в 14 областях України та місті Києві. Окрім того, з початку поточного року Держпродспоживслужбою організовано проведення щеплення проти сказу понад 910,5 тисяч голів тварин».

Важливо! Держпродспоживслужба закликає щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вашого регіону.

Детальніше - у відеозаписі брифінгу.


Довідково. Пероральна імунізація від сказу – один із способів вакцинації тварин, яких неможливо відловити щоб вакцинувати класично (внутрішньом’язевою або підшкірною ін’єкцією). Такий спосіб вакцинації застосовують для диких та бродячих тварин, у яких після поїдання принади з вакциною формується імунітет до збудника сказу, який триває мінімум 1 рік.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux