Дніпропетровщина: нарада з питань організації роботи пристосованих дитячих таборів відпочинку з денним перебуванням на базі закладів освіти
опубліковано 14 травня 2024 року о 16:33

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя під час організації роботи пристосованих дитячих таборів відпочинку з денним перебуванням на базі закладів освіти м. Дніпра спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та Дніпровського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області взяли участь в онлайн нараді з представниками управління освіти Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради та керівниками дитячих таборів відпочинку, які плануються до відкриття у літній період 2024 року.

Відповідно до Розпорядження міського голови від 24.04.2024 №.7-24/4-р «Про організацію відпочинку роботи влітку 2024 року», на базі закладів освіти м.Дніпра планується функціонування 88 пристосованих таборів відпочинку з денним перебуванням 5780 дітей. Відпочинкова зміна триватиме 15 робочих днів з 03 червня 2024 року. До таборів проводиться приймання дітей віком від 6 до 11 років.

Режим роботи закладів триватиме протягом 6 годин на день, без денного сну, але з одноразовим гарячим харчуванням, організація харчування дітей у таборах забезпечується за рахунок коштів бюджету Дніпровської міської територіальної громади у розмірі 50% від вартості харчування для всіх вихованців табору (орієнтовна вартість харчування не більше 75,00 грн (37,50 грн – 50% від вартості).

Особливістю роботи таборів у цьому році є, звісно, врахування безпекової ситуації, але дотримання санітарного та епідемічного благополуччя, недопущення інфекційної та неінфекційної захворюваності під час функціонування закладів – не менш важливо.

Відповідно до ст. 33 Закону України від 06.09.2022 № 2573-ІХ «Про систему громадського здоров’я», під час організації та здійснення освітніх процесів мають забезпечуватися умови, що відповідають вимогам санітарного законодавства, та вживатися заходи, спрямовані на збереження та зміцнення здоров’я, виховання у відповідних груп населення прихильності до здорового способу життя та дотримання вимог, визначених державними медико-санітарними нормативами та правилами.

Тому основними питаннями, які обговорювалися на нараді, - це заходи щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя при підготовці та під час функціонування пришкільних таборів, зокрема дотримання санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режимів, здійснення безпечного перебування дітей у закладі, належного медичного обслуговування, організації харчування, виховання, дозвілля тощо. Зокрема це заходи щодо формування оптимального режиму дня, проходження персоналом обов’язкових медичних оглядів, підготовки основних приміщень, приміщень їдальні та харчоблоку, їхнє оснащення, визначення відповідальних осіб за організацію харчування, забезпечення медичним обладнанням та медикаментами, твердим та м’яким інвентарем, належного освітлення, провітрювання приміщень, організації питного режиму тощо.

До онлайн наради долучилися 106 учасників. Обговорювалися організаційні питання щодо підготовки закладів до роботи. Спеціалістами Держпродспоживслужби надано вичерпні відповіді та консультативно-методична допомога.

Незалежно від форми власності табору, засновники (власники), керівники закладів несуть відповідальність за дотримання вимог чинного законодавства, медико-санітарних норм та санітарних регламентів.

Відкриття дитячих закладів відпочинку всіх типів має здійснюватися при їхній повній готовності до функціонування.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби при залученні беруть участь у роботі комісій з приймання пристосованих таборів відпочинку на базі закладів освіти. За результатами участі у роботі комісії з визначення готовності пристосованого табору відпочинку спеціаліст Держпродспоживслужби складає довідку на відповідність закладу санітарно-гігієнічним вимогам. Акти готовності пристосованих дитячих таборів відпочинку з денним перебуваннями підписуються на підставі позитивних довідок.

Нагадуємо, що дитячий заклад відпочинку – це тимчасово діючий, пристосований заклад, призначений для виховання, відпочинку, розвитку дітей, що має визначене місце розташування, матеріально-технічну базу, кадрове забезпечення та технології для надання послуг з відпочинку дітей відповідно до чинного законодавства.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux