Стартувала серія онлайн-тренінгів з контролю залишків протимікробних речовин у молоці

опубліковано 02 грудня 2025 року о 15:01

Україна продовжує зміцнювати систему контролю безпечності молочної продукції. За підтримки Швейцарії, в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (Quality FOOD Trade Program), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (Швейцарія) у партнерстві з SAFOSO AG (Швейцарія), Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок (далі – ДНДКІ)  розпочав серію сучасних онлайн-тренінгів, присвячених визначенню залишків протимікробних речовин, антибіотиків та інших інгібуючих речовин у молоці.

Мета заходів — підвищити фахову обізнаність учасників Програми контролю сирого молока та посилити відповідальне використання протимікробних ветеринарних лікарських засобів у тваринництві.

27–28 листопада відбулася перша сесія тренінгів на тему: «Раціональне використання протимікробних ветеринарних лікарських засобів у тваринництві та шляхи запобігання їх потраплянню в молочну продукцію». До онлайн-формату долучилися понад 450 фахівців: представники операторів ринку молока, випробувальних лабораторій, вишів, наукових установ, а також спеціалісти Держпродспоживслужби.

Відкрив захід перший заступник Голови Держпродспоживслужби Олег Осіян. Участь також взяли заступниця місцевого керівника та координаторка компонента «Молочний сектор» QFTP Ірина Висоцька та директор ДНДКІ Володимир Стибель. Модерувала зустріч фахівчиня з якості ДНДКІ Олена Камінська.

«Питання раціонального використання протимікробних препаратів у тваринництві є ключовим для забезпечення безпечності харчових продуктів. І в цьому направлені ми не одинокі. Підтримка наших міжнародних партнерів допомагає Україні впроваджувати передові практики контролю безпечності харчових продуктів. Такі тренінги — це можливість підвищити кваліфікацію фахівців та забезпечити дотримання високих світових стандартів у молочному секторі», - підкреслив Олег Осіян.

Ірина Висоцька, заступниця місцевого керівника, координаторка компонента «Молочний сектор», Quality FOOD Trade Program, наголосила, що тренінг також був приурочений до World Antimicrobial Resistance Awareness Week (WAAW) – глобальної кампанії, яка щороку з 18 по 24 листопада привертає увагу до проблеми резистентності мікроорганізмів до протимікробних речовин та сприяє глибшому розумінню цієї загрози.

Протимікробні препарати понад століття рятували мільйони життів, однак сьогодні людство стикається з новим викликом – резистентністю мікроорганізмів до протимікробних речовин.

Вона загрожує не лише системам охорони здоров’я, а й продовольчій безпеці, адже поширюється через харчовий ланцюг і впливає на тваринництво, молочний сектор та економіку в цілому.

Ключові акценти першої сесії:

  • День перший. Експерти ДНДКІ та QFTP — Юрій Косенко і Тетяна Гаркавенко — представили вимоги законодавства України та ЄС щодо використання протимікробних ветеринарних лікарських засобів.
    Віктор Музика зосередив увагу на світовій проблемі резистентності мікроорганізмів та важливості гармонізації європейських норм в Україні.
  • День другий. Тарас Стецько ознайомив учасників із сучасними підходами до раціональної антибіотикотерапії в молочному секторі.
    Дмитро Янович акцентував на критичній ролі дотримання періодів виведення антибіотиків, які є ключовими для запобігання потраплянню залишків у молоко.

Учасники активно ставили запитання, ділилися практичними кейсами та отримали розгорнуті експертні відповіді.

18–19 грудня 2025 року відбудеться наступна сесія онлайн-тренінгів.
Цього разу увага буде зосереджена на методах дослідження залишків протимікробних речовин і антибіотиків у рамках Програми контролю сирого молока.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux