Крафтові або ремісничі продукти — це харчові продукти, виготовлені малими виробниками у невеликих партіях, часто за традиційними технологіями.
Точне визначення ремісничих харчових продуктів викладене в Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» – це харчовий продукт тваринного походження, що має основний інгредієнт, для якого Україна є країною походження, виробляється тільки на одній потужності за власною унікальною рецептурою та/або технологією оператора ринку в обсязі не більше 1000 кілограмів або 1000 літрів на тиждень у середньому протягом року.
При виборі крафтових (ремісничих) харчових продуктів споживачам варто звернути увагу на:
- Маркування. На упаковці або етикетці має бути зазначено: склад, дата виробництва, строк придатності, умови зберігання, дані про виробника, номер потужності (якщо передбачено видом діяльності). Вимоги встановлені Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
- Умови зберігання. Крафтові продукти часто не містять консервантів, тому особливо важливо дотримуватися температурного режиму та строків зберігання. Порушення цих вимог може становити ризик для здоров’я.
- Гігієна виробництва. Навіть мале виробництво повинно дотримуватися належних гігієнічних практик. Споживач може звертати увагу на чистоту місця продажу, умови транспортування, наявність належної упаковки.
- Скарги та захист прав. Якщо виникли підозри щодо якості чи безпечності продукції, споживач має право звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби у своєму регіоні.
Уважність і обізнаність споживача — запорука безпечності та впевненості у тому, що обраний продукт є якісним і корисним.