Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін долучився до роботи Міжнародної науково-практичної конференції “Біобезпека та “Єдине здоров’я”.
Організаторами заходу виступили Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти МОН України, Національний університет біоресурсів і природокористування, Білоцерківський національний аграрний університет.
Під час роботи конференції обговорювалося широке коло питань, що є частиною в контексті реалізації повноважень Держпродспоживслужби: біологічна безпека, реалізація принципів концепції “Єдине здоров’я”, епізоотичне та фітосанітарне благополуччя, профілактика хвороб, новітні методи лабораторної діагностики, безпечність харчових продуктів, антибіотикорезистентність, продовольча безпека та ін.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю з провідними науковими установами та закладами вищої освіти. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої включено наукових та науково-педагогічних працівників. Фахівці Держпродспоживслужби та її територіальних органів беруть участь в опрацюванні та імплементації різноманітних документів ЄС.
Сергій Захарін зазначив, що функціонал Держпродспоживслужби відповідає фундаментальному баченню концепції “Єдине здоров’я”. У фокусі уваги - впровадження «кращих практик» організації діяльності з підтримки епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідеміологічного благополуччя.
Участь в роботі конференції взяли фахівці з України, США, Бельгії, Німеччини, Естонії, експерти Всесвітньої продовольчої організації.
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів приділяє величезну увагу проблематиці підтримки різноманітних аспектів біологічної безпеки, маючи на увазі, що справжній рівень благополуччя можливий лише тоді, коли буде підтримуватися нормальна життєдіяльність людини, тварини і рослини в їхній взаємодії і взаємозв’язку. Під час конференції фахівці обговорили низку питань, що виникають під час виконання управлінських заходів різного рівня, у тому числі щодо створення належних умов для підтримки епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя. В цьому контексті, на мій погляд, видається перспективним поєднання зусиль для популяризації серед молоді актуальної інформації про концепцію “Єдине здоров’я”, про різноманітні аспекти забезпечення належного рівня біологічної безпеки. Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти МОН України, Національний університет біоресурсів і природокористування, Білоцерківський національний аграрний університет вже не вперше виступають організаторами серйозних наукових заходів з цієї проблематики, і дуже показово, що до обговорення цих питань вдалося залучити експертів світового рівня», - зазначив Сергій Захарін.