На Кіровоградщині відбулася онлайн-нарада з фахівцями Держпродспоживслужби щодо ідентифікації тварин
опубліковано 24 лютого 2021 року о 12:18

Під головуванням начальника Держпродспоживслужби Кіровоградщини області Ігоря Бойчука, за участю начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Юрія Травкіна, керівника Кіровоградської філії ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Єдуарда Скрипкіна відбулась онлайн-нарада з питань ідентифікації тварин. Учасниками наради були керівники територіальних органів Держпродспоживслужби області та начальники державних лікарень ветеринарної медицини.

Учасники наради проаналізували аналітичні матеріали та обговорили проблемні питання, які виникають в ході проведення реєстрації, ідентифікації та інвентаризації господарств у Єдиному державному реєстрі тварин. Особливу увагу звернули на необхідність активізації роботи з ідентифікації дрібної рогатої худоби як на господарствах, так і в індивідуальному приватному секторі, приведення Єдиного державного реєстру тварин у відповідність до наявного поголів’я.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» від 14 серпня 2014 року №1648-VII, який вступив у дію з 1 січня 2015 року, запроваджена обов’язкова ідентифікація і реєстрація всіх сільськогосподарських тварин.

Дія цього закону поширюється на юридичних і фізичних осіб, які займаються розведенням та утриманням тварин, проводять продаж, забій, утилізацію, надають послуги з штучного осіменіння та організовують виставки тварин. Закон приводить законодавство України у відповідність до законодавства Європейського Союзу, створюється система постійного контролю за станом здоров’я всіх тварин - великої рогатої худоби, свиней, коней, овець і кіз - і ветеринарно-санітарним станом усіх господарств країни.

ДЛЯ ВЛАСНИКІВ ТВАРИН.

Для того, щоб проідентифікувати та зареєструвати тварину, потрібно звернутися до найближчої дільничної або районної лікарні ветеринарної медицини з ідентифікаційним кодом та паспортом громадянина України (паспортом корови, якщо треба проідентифікувати телятко).

Наголошуємо на тому, що власник незареєстрованої тварини без ідентифікаційних документів не зможе реалізувати молоко та м’ясо, не зможе отримати ветеринарний дозвіл на переміщення тварин на забій, продаж, участь у виставці тощо. Обов’язкова ідентифікація потрібна для ВРХ, свиней, коней, овець та кіз. Вони повинні отримати бирки протягом термінів, які вказані у нормативних документах.

А саме: для ВРХ - протягом 7 днів з моменту народження; товарні свині повинні бути ідентифіковані за день до їх переміщення; лошата ідентифікуються перед відлученням від матері або не пізніше одного року після народження; новонароджені ягнята/козенята повинні бути ідентифіковані в господарстві, де народилися, не пізніше 7 днів від моменту їх народження.

Юридичні та фізичні особи, які провадять діяльність з розведення та утримання тварин, зобов’язані подавати для реєстрації дані про ідентифікованих тварин, господарства їх розведення та утримання, переміщення, забій, утилізацію, загибель; ідентифікувати усіх тварин у господарстві; вести облік усіх тварин у господарстві, в тому числі щодо їх народження, ідентифікаційних номерів, переміщень між господарствами, а також про забій, утилізацію тощо; зберігати відомості про тварину протягом трьох років після її смерті або переміщення з господарства. У разі втрати власником/утримувачем бирок, які не були прикріплені на вуха тварини, власник/утримувач після встановлення факту втрати та проведення звірки залишку бирок з використаними бирками зобов’язаний повідомити про втрату «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин» та вказати номери втрачених бирок.

За порушення вимог законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин передбачається накладання штрафів відповідно до статті 7 п.2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux