Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав з робочим візитом Луцький національний технічний університет, під час якого поспілкувався із науково-педагогічними працівниками, а також ознайомився із сучасними освітніми технологіями, що застосовуються для підготовки висококваліфікованих фахівців. Ключова тема візиту: обговорення перспектив розширення освітнього і наукового співробітництва, у тому числі в частині впровадження результатів наукових досліджень в реальну практику.
В університеті здійснюється підготовка фахівців за широким спектром спеціальностей, у тому числі «Харчові технології», «Туризм», «Комп’ютерні науки», «Біологія» та ін.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука значно посилено співпрацю із провідними закладами вищої освіти. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої включено провідних наукових та науково-педагогічних працівників, у тому числі і Луцького національного технічного університету. Фахівці служби беруть участь в обговоренні освітніх програм, а також регулярно проводять семінари та тренінги з різних актуальних питань, у тому числі щодо розвитку харчових технологій та реалізації реформи шкільного харчування.
Під час візиту Сергій Захарін ознайомився із роботою низки науково-навчальних лабораторій, відвідав експозицію наукових та інноваційних розробок, оглянув Ветеранський хаб.
Ректорка університету Ірина Вахович розказала, що ключовим фактором високої якості вищої освіти є врахування запитів сумлінних роботодавців, у тому числі і Держпродспоживслужби. Профільні кафедри університету підтримують творчі контакти з Головним управлінням Держпродспоживслужби у Волинській області, а також з установами лабораторної мережі. Освітній процес ґрунтується на широкому використанні сучасного технологічного обладнання, яке реально використовується у спеціалізованих організаціях. Науковці університету виконують низку перспективних наукових проектів у сферах харчових технологій, моніторингу показників якості харчових продуктів, захисту прав споживачів, громадського здоров’я, організації туризму.
Окрім того, представники Держпродспоживслужби та Луцького національного технічного університету обмінялися думками щодо поглиблення освітнього і наукового співробітництва. Зокрема, з огляду на високу популярність нещодавно проведеного Крафтового форуму, Сергій Захарін вніс пропозицію про утворення в університеті Дегустаційної комісії, яка має робити висновки та рекомендації під час оцінювання новітніх розробок у сфері безпечності харчових продуктів. Сторони домовилися про обмін актуальними науковими результатами у сфері крафтового та органічного виробництв.
«Луцький національний технічний університет є знаним і авторитетним закладом вищої освіти, який забезпечує підготовку фахівців на основі використання сучасних освітніх технологій. Наукові дослідження, що виконуються в університеті, охоплюють широке коло актуальних питань у сферах харчових технологій, моніторингу безпечності та якості показників харчових продуктів, товарознавства, захисту прав споживачів. Вражає сучасний освітній простір, який був створений буквально за останні 3-4 роки. Ми домовились з колегами про посилення освітньої і наукової взаємодії в межах пріоритетних завдань, над вирішенням яких працює Держпродспоживслужба. Зокрема, перспективними видаються пропозиції про застосування технологій "дуальної освіти", коли здобувачі можуть опановувати професію і в аудиторії, і на практиці. Окрім того, цікавими є розробки університету з проблематики оцінювання якості продуктів харчування на основі врахування європейських вимог, і ці розробки можуть бути використані для підготовки сучасних фахівців», - зазначив Сергій Захарін.