Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін провів нараду-семінар щодо оптимізації робочих процесів, зокрема на основі розширення застосування сучасних цифрових технологій.
Під час семінару, в якому взяли участь державні службовці системи Держпродспоживслужби, обговорювалися питання про використання цифрових технологій в ході оптимізації робочих процесів, удосконалення механізмів функціонування сервісів цифрової демократії, підвищення продуктивності роботи системи електронного документообігу, повноцінної реалізації завдань політики інформаційної безпеки, вжиття заходів з кіберзахисту інформаційно-комунікаційних ресурсів та ін.
Сергій Захарін наголосив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука нині вживаються системні кроки, спрямовані на оптимізацію інформаційної інфраструктури служби. Продовжується розробка нормативно-правових актів для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів). Підтримуються в належному стані відомчі інформаційно-комунікаційні ресурси. Опрацьовуються моделі розширення парку спеціалізованого комп’ютерного та серверного обладнання. Не дивлячись на наявні виклики, у тому числі кібервійну, вдалося виконати ключові завдання та доручення з підтримки належної роботи інформаційно-комунікаційних ресурсів, водночас залишається актуальним питання організації своєчасної та адекватної протидії кібератакам.
Учасники семінару обговорили питання, що виникають під час виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 17 січня 2025 р. № 50 «Деякі питання впровадження процесного підходу в центральних органах виконавчої влади» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 січня 2025 р. № 39-р «Про проведення оптимізації типових робочих процесів у центральних органах виконавчої влади».
Окрім того, проаналізовано механізм моніторингу робочих процесів (типових та специфічних) за визначеними критеріями.
Сергій Захарін запропонував учасникам семінару розробити пропозиції щодо розширення спектру застосування цифрових технологій під час оптимізації робочих процесів, зокрема - на основі впровадження продуктів і технологій штучного інтелекту.
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, її територіальні органи та підвідомчі організації впроваджують новітні цифрові рішення, що є запорукою надання громадянам та сумлінному бізнесу державних послуг високої якості в режимі онлайн. Цифровізація дозволяє значно спростити адміністративний процес, усунути бюрократичні перепони, значно скоротити час обробки запитів і ухвалювати виважені державні рішення на основі об’єктивної інформації. Нині проводиться системна оптимізація інформаційної інфраструктури служби. Причому важливо підкреслити, що до цього процесу долучені громадські організації, бізнес-асоціації. Ми опрацювали різні варіанти удосконалення механізму моніторингу робочих процесів (типових та специфічних) за визначеними критеріями. Головним фактором має стати широке застосування сучасних цифрових технологій. У фокусі уваги - опрацювання сценаріїв застосування технологій штучного інтелекту", – наголосив Сергій Захарін.