До Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області надійшло екстрене повідомлення щодо захворювання на ботулізм у мешканця Дніпровського району. Постраждалий чоловік 1988 року народження вживав у їжу непатрану сушену рибу (карась) домашнього виготовлення та був госпіталізований до КНП «Міська клінічна лікарня № 4» ДМР з діагнозом «Ботулізм, перебіг хвороби важкий». У стаціонарі постраждалому одразу було введено протиботулінічну сироватку. Кров хворого чоловіка та залишки риби направлено до лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». За результатами досліджень у сироватці крові постраждалого виявлено ДНК Clostridium botulinum. На жаль, через кілька днів постраждалий чоловік помер у лікарні. Протягом перебування чоловіка на лікуванні у стаціонарі спеціалістами Держпродспоживслужби проведено епідрозслідування. У результаті чого встановлено, що чоловік вживав підозрілий продукт домашнього виготовлення (непатрану рибу) один, яким його пригостив товариш.
Загалом протягом року на Дніпропетровщині зареєстровано 4 випадки захворювань на ботулізм з 9 постраждалими (зокрема 3 дітей), 2 дорослих осіб померло. Переважно всі випадки ботулізму пов’язані зі вживанням в їжу непатраної сушеної риби або м’ясної продукції домашнього виготовлення та мали важкий перебіг захворювання.
За всіма випадками захворювання на ботулізм спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та його структурних підрозділів проведено епідрозслідування.
До відома: у 2024 році на Дніпропетровщині зареєстровано 6 випадків захворювання на ботулізм. Усі випадки пов’язані зі вживанням у їжу саме риби (в’ялена, копчено-сушена, рибна консерва невідомого походження).
Ботулізм – харчове отруєння, яке характеризується важким токсичним ураженням центральної нервової системи, летальність від якого сягає 20%.
Збудники ботулізму широко поширені у природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються та накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Сам токсин стійкий до температури. Спори ботулізму гинуть тільки при досягненні температури 120 і більше градусів. Оптимальна температура для утворення токсину – +20-25ºС, тобто кімнатна температура, при якій спори проростають, бактерії розмножуються та виробляють токсин. Як відомо, домашні консерви виготовляються з недостатнім режимом стерилізації, а при порушенні ще й умов зберігання стають причиною такого важкого захворювання.
Причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише консерви з м’яса, грибів, овочів та фруктів, а й копченості, солена та в’ялена продукція, яка виготовляється в домашніх умовах. На жаль, за останні роки збільшилася кількість випадків, пов’язаних із вживанням риби власного посолу. Токсин, який потрапляє з їжею до організму людини, не руйнується ні в шлунку, ні в кишківнику. За силою своєї дії отрута, що виробляється токсином, найсильніша, яка є у природі.
Єдиний та надійний засіб уберегти себе від захворювання – це піддати термічній обробці консерви перед вживанням або відмовитися від споживання продукту, що викликає у вас сумніви.
Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.
Частіше консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього виду, смаку і запаху.
Нагадуємо, що для запобігання захворюванню на ботулізм необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:
Пам’ятайте, що проварювання або прожарювання консервів домашнього виготовлення перед вживанням не менше 30 хвилин – основний спосіб профілактики ботулізму.