На Чернігівщині за участю фахівців Держпродспоживслужби обговорюються заходи профілактики захворювання на пташиний грип
опубліковано 06 січня 2021 року о 15:41

Після засідання обласної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, що відбулося в останній день минулого року, відповідні засідання проходять також у районах і містах Чернігівщини.

Зокрема, 5 січня у Прилуках фахівці міськрайонного управління Держпродспоживслужби ознайомили присутніх з рішенням засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській облдержадміністрації від  31 грудня 2020 року № 2 та поінформували про епізоотичну ситуацію з грипом птиці в Україні загалом і в Чернігівській області, зокрема.

Також під час засідання наголошувалось на виконанні вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.10.2011 № 547. Йшлося і про алгоритм дій у разі виникнення цього інфекційного захворювання. Керівників птахогосподарств закликали дотримуватись вимог роботи у так званому «закритому режимі».

Цього ж дня на засіданні ДНПК при Борзнянській райдержадміністрації представники Держпродспоживслужби поінформували, що  на  території району  не  зареєстровано  випадків  підозри  захворювання та  загибелі  птиці  від  пташиного  грипу або  інших  інфекційних  хвороб. Фахівці звертають  увагу  суб’єктів  господарювання  і  громадян, що  утримують  птицю,  на  необхідність  дотримання  вимог  ветеринарно-санітарних  правил для птахівницьких  та  особистих  селянських  господарств.

Про епізоотичну ситуацію у Новгород-Сіверському районі та заходи щодо профілактики і недопущення занесення грипу птиці, результати відбору проб біоматеріалу, взятого від перелітної птиці для проведення державних моніторингових досліджень на грип птиці у 2020 році, йшлося на засіданні ДНПК при місцевій райдержадміністрації. За результатами засідання комісія ухвалила рішення про забезпечення дотримання вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, ветеринарно-санітарних правил для птахівничих господарств та вимог до їх проектування, ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах.

Також вирішено провести роз’яснювальну роботу серед мисливців, населення, в тому числі через засоби масової інформації, щодо профілактики та недопущення занесення пташиного грипу на територію району. Для цього, зокрема, слід  забезпечити щеплення домашньої птиці проти хвороби Ньюкасла, унеможливити контакт домашньої птиці з дикою перелітною, особливо в періоди її міграції, обов’язкового інформувати державні установи ветеринарної медицини у разі виявлення фактів загибелі птиці.

Таке ж рішення ухвалено і на засіданнях Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій у Талалаївському та Срібнянському районах.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux