21 листопада відбувся навчальний семінар на тему: «Заходи при підозрі на сибірку та заходи щодо ліквідації захворювання», організований управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Учасники заходу: державні ветеринарні інспектори Головного управління та уповноважені особи (офіційні ветеринарні лікарі, уповноважені ветеринари) районних державних лікарень ветеринарної медицини.
Головна мета – визначити алгоритм дій та необхідні заходи при виникненні підозри на сибірку у тварин, включаючи правила відбору зразків, їх транспортування та інформування відповідних служб, а також ознайомити учасників із комплексом ветеринарно-санітарних і протиепідемічних заходів, спрямованих на повне припинення поширення сибірки у вогнищі інфекції, включаючи карантин, вакцинацію, утилізацію трупів та дезінфекцію.
У ході проведення онлайн-семінару учасники отримали знання щодо:
Такі заходи – це не лише обмін інформацією, а й простір для професійного зростання, співпраці та розвитку спільних рішень.
Довідково: Сибірка – гостре, особливо небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей, яке спричиняється мікробами Bac.anthracis.
Основним джерелом сибірки є хвора тварина, яка виділяє збудника в зовнішнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, кров’янистими виділеннями ще до того, як з’являються характерні клінічні ознаки.
Профілактика сибірки полягає у проведенні регулярних щеплень сільськогосподарських тварин, сприйнятливих до захворювання.


