З 19 листопада 2025 року вступив в дію наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 478, що запроваджує вимоги до Системи швидкого повідомлення про загрози, пов’язані з харчовими продуктами та кормами.
Що це означає для громадян? Україна впроваджує сучасну систему на кшталт європейській, яка дозволить швидко обмінюватися повідомленнями про виявлення небезпечних харчових продуктів, кормів та матеріалів, що контактують із харчовими продуктами (наприклад, пакування) та вживати негайних дій, якщо така продукція несе небезпеку для споживачів.
Це робиться для того, щоб:
Хто повинен повідомляти про небезпечні продукти і яким шляхом?
Таку інформацію зобов’язані надавати:
Повідомлення передаються до Національного та територіальних контактних пунктів за встановленою формою, яка визначена додатками 2, 3 до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 478.
Контактні дані доступні за посиланням.
Наразі Держпродспоживслужба працює над питанням впровадження електроної мережі Системи швидкого повідомлення за підтримки міжнародно технічної допомоги, що вподальшому забезпечить обробку та електронний обмін даними щодо загроз, пов’язаних з харчовими продуктами, кормами, матеріалами і предметами, призначеними для контакту з харчовими продуктами, що вимагають вжиття відповідних заходів, спрямованих на захист життя і здоров’я людей та/або тварин.
Як працюватиме система?
У разі виникнення небезпеки Держпродспоживслужбою буде задіяний план дій за надзвичайних обставин, пов’язаних із харчовими продуктами та кормами, який визначає заходи, що підлягають невідкладному здійсненню у разі, коли такі корми та харчові продукти безпосередньо або через довкілля становлять загрозу для здоров’я людини та/або тварини (план затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2021 р. № 80).
Це допоможе не допустити поширення небезпечних товарів по всій країні.
Що зміниться для споживачів?
Чому це важливо? Україна впроваджує європейський підхід до контролю безпечності харчових продуктів. Така система працює у країнах ЄС (аналог — система RASFF) і довела свою ефективність у запобіганні харчовим отруєнням та захисті споживачів.