Фахівці Держпродспоживслужби Чернігівщини провели для представників місцевих громад навчання щодо реалізації фітосанітарних заходів в умовах воєнного стану
опубліковано 28 жовтня 2022 року о 12:20

«Фітосанітарний стан Чернігівської області. Реалізація фітосанітарних заходів в умовах воєнного стану» - така тема навчання, яке спеціалісти Управління фітосанітрної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області провели для державних службовців місцевих державних адміністрацій та посадових осіб органів місцевого самоврядування у Чернігівському регіональному центрі підвищення кваліфікації (Сіверському центрі післядипломної освіти). Захід відбувся відповідно до плану-графіка навчання кадрів на 2022 рік, затвердженого спільним розпорядженням голови Чернігівської обласної державної адміністрації та голови Чернігівської обласної ради від 28 грудня 2021 року № 24 та проходив за спеціальною професійною програмою «Адаптація України до санітарних та фітосанітарних норм ЄС. Поводження з твердими побутовими відходами».

Заступник начальника відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Наталія Дмитренко ознайомила учасників навчання з фітосанітарним станом області. Також висвітлено морфологічні ознаки, цикли розвитку, шкодочинність, поширення, джерела розповсюдження та основні симптоматичні прояви життєдіяльності  регульованих шкідливих організмів, наявних на території Чернігівщини (цистоутворюючої золотистої картопляної нематоди, амброзії полинолистої, американського білого метелика, повитиці польової)  і таких хвороб , як «пасмо» льону та бура гниль картоплі. Особливу увагу доповідач звернула на необхідність проведення комплексу локалізаційно-ліквідаційних заходів щодо карантинних організмів.

Також учасники навчання дізнались про затверджену рішенням сьомої сесії восьмого скликання Чернігівської обласної ради Регіональну цільову програму боротьби з карантинним бур’яном – амброзією полинолистою на 2022-2026 роки. Органам місцевого самоврядування рекомендовано розробити і ухвалити відповідні сільські, селищні та міські програми з метою забезпечення ефективного проведення заходів боротьби з амброзією та недопущення подальшого її поширення.

Наталія Дмитренко акцентувала увагу учасників навчання на особливостях реалізації фітосанітарних заходів в умовах воєнного стану. Були висвітлені основні положення Постанов КМУ від 01 квітня 2022 № 398 «Деякі питання здійснення фітосанітарних заходів та процедур в умовах воєнного стану» та  від 13 березня 2022 № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», а також повідомлено перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на період дії воєнного стану, визначених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 15 квітня 2022 № 229 «Про проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на період воєнного стану».

Детально обговорені особливості адаптації фітосанітарного законодавства України до норм ЄС та основні вимоги до рослинної продукції, призначеної для експорту.

У свою чергу начальник відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Людмила Менджул поінформувала учасників навчання про особливості використання хімічних засобів захисту рослин при вирощуванні сільськогосподарської продукції. Зокрема, зазначалося, що без застосування пестицидів різко зростає забур’яненість полів і число хворих рослин, що призводить до зниження урожайності.

За словами Людмили Менджул, згідно з Порядком одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням і торгівлею пестицидами та агрохімікатами, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18.09.1995 № 746, особи, діяльність яких пов’язана із транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними пестицидами і агрохімікатами. Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я.

Крім того, слід звернути увагу на те, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2022р. № 297 «Деякі питання перевезення (транспортування), зберігання, застосування та торгівлі пестицидами і агрохімікатами» строк дії допусків (посвідчень) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, виданих відповідно до Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та дійсних станом на 1 січня 2022 року, продовжується на період дії воєнного стану в Україні та на 90 днів, наступних за днем його припинення або скасування.







Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux