Розроблення Стратегії реформування Держпродспоживслужби до 2028 року, провадження реформи лабораторної мережі служби та оптимізація системи PHIS – обговорили Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук та Аташе з питань сільського господарства, Керівником сектору сільського господарства, рибальства, лісництва і безпечності харчових продуктів Представництва ЄС в Україні пан Крістіаном Бен Хелл за участі представників Держпродспоживслужби та європейського проєкту EU4SaferFood.
«Створення сучасного та цифрового державного органу потребує багато кроків та часу. Це не одна дія. Необхідно сформувати та створити єдиний організм, який врахує всі напрями та створить «Єдиний підхід здоров’я»: людина-тварина-рослина. Кадрова політика, обмін інформацією за допомоги цифрових інструментів, організація роботи на всіх рівнів: від центрального до районного – це не весь перелік трансформації всієї системи Держпродспоживслужби. Спільно з експертами проєкту ЄС EU4SaferFood вже робимо перші кроки в цьому направлені», - відзначив Сергій Ткачук.
Також під час зустрічі учасники обговорили стан впровадження реформи лабораторної мережі Держпродспоживслужби, а саме створення та забезпечення сталого функціонування національних референс-лабораторій Держпродспоживслужби за напрямами, зокрема «Здоров’я тварин», «Харчові продукти» та «Антимікробна резистентність», «Ентомологія», «Мікологія».
За словами першого заступника Голови Держпродспоживслужби Олега Осіяна в цьому році планується створення 5 фітосанітарних референс-лабораторій на базі обласних фітосанітарних лабораторій у Волинській, Рівненській, Львівській, Дніпропетровській та Одеській областях.
Крім того, розглянули нові функціональні можливості PHIS в частині реалізації е-Phyto, важливим етапом якого стало отримання обладнання в рамках міжнародної технічної допомоги.