Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя (м. Ніжин, Чернігівська область), де поспілкувався з науково-педагогічними працівниками, а також ознайомився із станом наукового та лабораторного обладнання, що використовується для підготовки фахівців у сферах біохімії, харчової хімії, харчових технологій, безпечності харчових продуктів.
Ключова тема візиту: обговорення перспектив об’єднання зусиль у сфері популяризації серед молоді (в першу чергу, здобувачів освіти) актуальних знань про безпечність харчових продуктів та перспективні харчові технології.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із науковими установами та провідними закладами вищої освіти з широкого кола актуальних питань. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої входять провідні наукові та науково-педагогічні працівники. Продовжується оптимізація цифрової інфраструктури, у тому числі в частині моніторингу процесів виробництва, переміщення та реалізації товарів тваринного та рослинного походження. Завершується розробка проектів нормативно-правових актів щодо створення Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів). Органи державної влади, у тому числі і Держпродспоживслужба, в межах компетенції виконують завдання і заходи, передбачені Стратегією продовольчої безпеки України на період до 2027 року, що схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 липня 2024 р. № 684-р.
Ректор університету Олександр Самойленко розказав, що профільні кафедри виконують низку наукових досліджень у сфері розробки та моніторингу якості новітніх харчових продуктів. Опрацьовуються новітні методики лабораторно-діагностичної роботи, зокрема щодо вивчення якості питної води та молока. Активізовано міжнародне наукове співробітництво, у тому числі з колегами з країн ЄС, щодо окремих актуальних проблем в галузі біохімії та харчової хімії. Є висока зацікавленість у співробітництві з Держпродспоживслужбою, її територіальними органами та підвідомчими установами.
До обговорень актуальних питань підготовки фахівців у сфері безпечності харчових продуктів, у тому числі щодо впровадження реформи шкільного харчування, долучилися Віце-президент Національної академії педагогічних наук України Олег Топузов та ректорка Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка Марина Гриньова.
В ході візиту Сергій Захарін розповів науково-педагогічним працівникам та здобувачам освіти про ключові результати роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а також її територіальних органів. Зокрема, окреслено перспективи подальшого цифрового розвитку Держпродспоживслужби, а також можливості поглиблення наукового і освітнього співробітництва із міжнародними та національними інституціями. В контексті об’єднання зусиль у сфері популяризації актуальних знань про безпечність харчових продуктів можливе проведення гостьових лекцій та методичних семінарів за участю фахівців Держпродспоживслужби, організація науково-навчальних екскурсій до лабораторій, взаємне інформування про сучасні стандарти та регламенти у сфері моніторингу якості продуктів харчування.
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та її територіальні органи у межах своєї компетенції виконують величезний обсяг роботи, спрямованої на зміцнення науково-методичного забезпечення сфери харчових технологій, моніторингу якості продуктів харчування, громадського здоров’я. Держпродспоживслужба є компетентним органом, філософія якого найбільше відповідає концепції «Єдине здоров’я» - йдеться про піклування у сферах здоров’я людини, тварини і рослини, тобто про увесь спектр проблематики підтримки біологічної безпеки. Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя є знаним закладом вищої освіти із міцними традиціями підготовки висококваліфікованих фахівців. Вчені університету мають багато актуальних публікацій у виданнях, що входять до міжнародних науковометричних баз. Відтак, ми зацікавлені у об’єднанні зусиль з різних напрямів роботи, у тому числі у сфері популяризації серед молоді (в першу чергу, здобувачів освіти) актуальних знань про безпечність харчових продуктів та перспективні харчові технології. Ми обговорили можливі формати подальшої взаємодії фахівців Держпродспоживслужби та науковців Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Користуючись нагодою, я закликаю здобувачів освіти до проходження практики в органах та установах Держпродспоживслужби, а кращі випускники мають можливість отримати в нашій системі цікаву роботу за фахом», – зазначив Сергій Захарін.