8 квітня 2025 року на базі Уманської районної державної лікарні ветеринарної медицини було проведено семінар для працівників лікарні та головних спеціалістів Уманського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області щодо заходів реагування на загрозу ящуру.
Захід організували управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, Черкаська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби України та Уманське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.
Заступник начальника управління — начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Віктор Маламуж ознайомив присутніх із епізоотичною ситуацією щодо ящуру у світі, актуальними загрозами біобезпеки для України, а також заходами реагування, рекомендованими Всесвітньою організацією захисту тварин.
Практичну частину семінару провели фахівці: завідувач вірусологічного відділу Черкаської регіональної державної лабораторії Ольга Морозенко, провідний лікар ветеринарної медицини цього ж відділу Ксенія Соломаха, заступник начальника — завідувач Жашківським відділом Уманської районної державної лікарні ветеринарної медицини Олександр Яненко та начальник Уманського районного управління Лариса Качанова. Вони продемонстрували порядок використання засобів індивідуального захисту, а також правила відбору проб патологічного матеріалу.
Учасники заходу ознайомилися з організацією зонування (секційна, чиста, брудна зона), методикою транспортування зразків, наочними матеріалами, уніфікованими актами та постером «Увага, Ящур!». В кінці усі долучилися до обговорення актуальних питань.
Проведення таких заходів є важливою складовою системної підготовки спеціалістів ветеринарної медицини до реагування на потенційні загрози епізоотичного характеру. Це дозволяє своєчасно виявляти та ефективно локалізовувати можливі осередки захворювань, зберігаючи стабільну епізоотичну ситуацію в регіоні.
Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області і надалі продовжуватиме системну роботу з підвищення професійної підготовки фахівців та забезпечення епізоотичного благополуччя.