Оперативна інформація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь та вжитих заходів реагування за 9 місяців 2025 року

опубліковано 06 жовтня 2025 року о 16:02

Відповідно до оперативних повідомлень за 9 місяців 2025 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 57 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 690 осіб, з них 433 дітей (63 %). За аналогічний період 2024 року було взято участь у розслідуванні 54 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 652 особи, з них 353 дитини (54%).

За 9 місяців 2025 року спалахи зареєстровано на території 17 областей та      у м. Києві, зокрема: у Львівській області – 6 спалахів, у Закарпатській, Рівненській областях та м. Києві – по 5 спалахів, Черкаській та Чернівецькій областях – по 4 спалахи, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Київській, Миколаївській, Одеській областях по 3 спалахи, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Кіровоградській, Полтавській, Чернігівській областях по 2 спалахи, у Запорізькій області - 1 спалах.

За 9 місяців 2025 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення такий: 26 спалахів пов’язано із закладами освіти, серед яких 2 – із закладами позашкільної освіти (постраждало 257 осіб, у тому числі 224 дитини); 1 спалах - у дитячому таборі оздоровлення та відпочинку (постраждало 5 дітей); 24 спалахи пов’язані із закладами громадського харчування та торгівлі (постраждала 301 особа, з них - 135 дітей), 1 - із їдальнею промислового підприємства (постраждало 3 дорослих особи), 4 спалахи виникли у побуті (постраждало 124 особи, з них 66 дітей), у тому числі 2 - серед внутрішньо переміщених осіб (постраждало 11 дітей).

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідування 38 випадів ботулізму з 49 постраждалими, серед яких 3 летальних випадки (у Дніпропетровській, Київській та Чернігівській областях пов’язані із рибною продукцією домашнього приготування ).

За 9 місяців 2024 року було взято участь у розслідуванні 48 випадків ботулізму з 54 постраждалими, серед яких померло 5 хворих.

За результатами розслідування випадків ботулізму за 9 місяців 2025 року встановлено, що 26 випадки з 35 постраждалими пов’язані з вживанням м’ясної та рибної продукції домашнього приготування; 6 випадків з 8 постраждалими – м’ясною та рибною продукцією невідомого походження; 1 випадок з 1 постраждалим – з продукцією, придбаною на стихійному ринку у приватних осіб; 3 випадки з 3 постраждалими пов’язані з продукцією придбаною в торговельній мережі; у 1 випадку з одним постраждалим – фактор інфікування не встановлений. Окрім цього у 1 випадку хворій встановлено діагноз «Ятрогенний ботулізм», пов’язаний із ін’єкційним введенням препарату на основі ботулотоксину, постраждала відмовилась надавати дані щодо суб’єкта господарювання та місце проведення процедури. 

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні розслідувань та вжили відповідних заходів реагування.

Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби та керівників об’єктів у 27 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів; вилучено з реалізації 115,166 кг, 29 л, 206 шт. яєць, складено 35 протоколів та накладено штрафів на суму 970125 грн., відсторонено від роботи 54 працівники. Керівникам об’єктів надано 69 приписів щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 147 листів до різних зацікавлених структур,    у тому числі 72 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 43 - керівникам об’єктів, 32 - до територіальних підрозділів Національної поліції України. За ініціативою територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 29 засідань регіональних та місцевих комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень, 7 нарад з керівниками об’єктів.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних вебпорталах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux