Чернігівщина: продукція лісо- та пиломатеріалів, що імпортується в Україну, підлягає ретельному догляду та лабораторній експертизі
опубліковано 06 вересня 2024 року о 10:23

Головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Дмитро Авдєєв провів роз’яснювальну бесіду серед представників ПП «ЄВРО ЛІС» щодо шкодочинності вусача.

Для України небезпечними є неєвропейські види вусачів роду Monochamus, які переносять стовбурові нематоди від одного господаря до іншого.

Жуки нападають лише на ослаблені та зрубані дерева, прокладаючи ходи у заболоні, під корою та в деревині. Пошкоджена деревина втрачає товарну цінність. Личинки заселяють колоди, які тривалий час знаходилися у лісі, утворюють ходи в деревині, завдаючи значних економічних втрат. Самки жуків у період відкладання яєць переносять личинок стовбурових немадод четвертої стадії розвитку із заражених дерев на здорові. Через «зарубки» в корі, вигрезені самками, а згодом – ходи, пророблені личинками, немадоди проникають в деревину. У стовбурі немадоди живляться гіфами грибів ( зазвичай Ceratocystis sp.), які також переносяться жуками. Приблизно через три тижні після заселення соснових дерев немадодою, з’являються перші ознаки засихання, зменшується виділення смоли. Нематоди, які переносяться жуками, спричинюють зменшення транспірації хвої, а пізніше повне її припинення, пожовтіння та в’янення, що призводить до загибелі дерева. Ослаблене дерево приваблює жуків.

Личинки відроджуються через 6-14 днів, розвиваючись проходять 4 віки. Личинки 3-го віку  вгризаються у заболонь, утворюючи тунелі, які мають довжину 5-30 см. Фаза личинки триває 280-320 днів. Личинка останнього віку утворює лялечкову колисочку, в якій заляльковується (фаза личинки триває 12-20 днів). Порогові температури для розвитку яєць 12,7-13ºС, личинки 12,5ºС, лялечки 10,6ºС. Зимує личинка останнього віку. Навесні наступного року лялечка розвивається 2 тижні.

Жуки можуть самостійно поширюватися на відстань до 3,3 км, але здебільшого вони мігрують лише на сотню метрів. При міжнародній торгівлі можливе завезення імаго та личинок з зараженою деревиною та виробами з неї. У комах шанси вижити зростають при великих об’ємах деревини, тому пиломатеріали та колоди є більш небезпечними, ніж тирса.

У країнах, де не зустрічаються види роду Monochamus, проводяться обстеження лісоматеріалів для попередження завезення стовбурових шкідників. Але шляхом обстеження у колодах не можна виявити личинок і лялечок, які знаходяться у внутрішніх ходах. З районів поширення соснової стовбурової нематоди заборонено завезення всіх форм деревини хвойних порід. При необхідності деревина повина бути висушена при високій температурі, а також вона повинна бути вільна від льотних отворів вусачів. Для тирси рекомендується прогрівання гарячим паром або фумігація. Встановлено, що для знищення шкідника і його переносників ефективним є лише прогрівання при високій температурі з нагріванням всіх дерев’яних предметів до 60ºС., що можливе у печах для випалювання цегли. Пакувальний матеріал повинен бути висушеним або знезараженим і відповідати всім вимогам стандарту. Уся продукція лісо- та пиломатеріалів, що імпортується в Україну, підлягає ретельному догляду та лабораторній експертизі, а також, у разі потреби, іншим фітосанітарним процедурам.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux