Здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення станом на 11.03.2021 року
опубліковано 15 березня 2021 року о 10:23

Держпродспоживслужба  спільно з місцевими органами виконавчої влади та за участю органів місцевого самоврядування у 2021 роки продовжує здійснювати перевірки об’єктів систем водопостачання щодо виконання дотримання ними вимог протиепідемічних заходів, зокрема стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді,  контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.  

Фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби  активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.    

За інформацією територіальних органів у 2021 році під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 63632  об’єкти водопостачання, у тому числі 10323 об’єкти централізованого та  53309 об’єктів децентралізованого водопостачання.    

Станом на 11 березня 2021 року здійснено 1505 комісійних  перевірок об’єктів водопостачання, зокрема  491 об’єкт централізованого та 1009 об’єктів децентралізованого водопостачання.    

Під час здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства із перевірених об’єктів водопостачання порушення встановлено на 532 об’єктах (35,3%), у тому числі на 221 об’єктах централізованого водопостачання (45%) та 325 об’єктах децентралізованого водопостачання (32,2%).    

Так,  під час перевірок 18 об’єктів централізованого водопостачання у Вінницькій області порушення вимог дотримання санітарного законодавства встановлено на 6 обстежених об’єктах (33%); у Волинській області порушення встановлено на 19 об’єктах із перевірених 36 об’єктів централізованого водопостачання (53%); у Дніпропетровській області обстежено 2 об’єкти централізованого водопостачання, на обох встановлено порушення вимог санітарного законодавства;  у Донецькій області на 4-х обстежених об’єктах централізованого водопостачання встановлено порушення;  у Житомирській області порушення встановлено на 2-х об’єктах централізованого та 3 децентралізованого водопостачання; у Закарпатській перевірено 6 об’єктів централізованого та  24 - децентралізованого водопостачання, із них порушення встановлено на 6 об’єктах (20%);  у Запорізькій із перевірених 25 об’єктів централізованого водопостачання, порушення встановлено   -  на 24 (96%);                   у Кіровоградській перевірено 142 об’єкти, порушення встановлено на 6 - централізованого (40%) та 34 - децентралізованого 28%; у Луганській області перевірено - 22 об’єкти, порушення встановлено на 7 (32%) централізованого водопостачання; у Миколаївській  області із 10 перевірених об’єктах централізованого водопостачання на всіх встановлено порушення (100%), із перевірених 25 об’єктів децентралізованого водопостачання порушення встановлено на 88% об’єктів;  у  Харківській перевірено 29 об’єктів централізованого водопостачання, порушення встановлено на 83% об’єктів та 195 децентралізованого, порушення встановлено на 61% об’єктів;  у Херсонській області із перевірених 138 об’єктів централізованого водопостачання, порушення встановлено на 52 (38%) об’єктах централізованого водопостачання; у Хмельницькій перевірено 29 об’єктів централізованого водопостачання, порушення встановлено на 25 (86%); у Чернігівській перевірено 67 об’єктів, порушення встановлено на 10 об’єктах централізованого водопостачання;  в м. Києві із перевірених 18 об’єктів централізованого водопостачання, порушення встановлено на 4 об’єктах (31%).    

Із перевірених 1009 об’єктів децентралізованого водопостачання (громадські колодязі, свердловини) порушення вимог законодавства встановлено на 325 перевірених об’єктах (32,2%).    З початку звітного періоду обстежено 47 об’єктів водовідведення, порушення встановлено на 24 об’єктах (51%).

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.  

З початку року досліджено 5672 проби питної води централізованого водопостачання, частка відхилень від гігієнічних норм склала 2,3%. Досліджено за мікробіологічними показниками - 1036 проб, відхилення склало 2,1% та санітарно-хімічними показниками - 4699 проб, відхилення від гігієнічних норм   склало 2,4%.  

Досліджено 299 проб води питної із джерел децентралізованого водопостачання, відхилення встановлено у 48 пробах (16,1%),  зокрема за  санітарно-хімічними показниками відхилення виявлено у 34 пробах (21,4%) та за мікробіологічними показниками у 17 пробах (10,4%).

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 39 засідань комісій ТЕБ та НС, видано 217 приписів  (пропозицій), у тому числі рекомендаційних листів, накладено 34 штрафи  (Вінницька - 5, Запорізька - 11,  Львівська - 1,   Харківська - 6, Черкаська - 2. За результатами обстеження фахівцями Держпродспоживслужби у Харківській  області до правоохоронних органів передано одну справу.

 Основними порушеннями на об’єктах централізованого водопостачання   є порушення облаштування та організації зон санітарної охорони артсвердловин; зношеність обладнання та мереж; відсутність виробничого лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу; не проводиться профілактична промивка та дезінфекція водопровідних споруд; відсутність паспорту радіаційної безпеки на артезіанські свердловини; встановлені  факти недостатнього запасу дезінфікуючих засобів; порушується періодичності проходження медичних оглядів персоналом та проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води; відсутність засобів індивідуального захисту у працівників водоочисних споруд тощо.

        На переважній більшості об’єктів децентралізованого водопостачання виявлено порушення, зокрема не проводиться щорічне планове обстеження колодязів, їх чищення, дезінфекція та знезараження питної води, не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні санітарні паспорти, не визначений балансоутримувач.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам підприємств направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єкту централізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Головним управлінням Держпродспоживслужби у Волинській області вживаються заходи стосовно посилення нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства на об'єктах систем водопостачання та водовідведення.

Централізоване водопостачання населення Волинської області здійснюється лише з підземного водоносного горизонту.

Протягом 04 - 10 березня поточного року фахівцями відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства територіальних управлінь Головного управління проведено плановий захід державного нагляду (контролю) сільського водогону с. Льотниче  Зимнівського виробничого управління житлово-комунального господарства у Володимир-Волинському районі,                 с. Льотниче.

Також обстежено 6 об’єктів водопостачання: 5 – централізованого (водопроводи сіл с. Грабове, с. Смоляри-Світязькі, с. Пульмо Шацької селищної ради, с. Старий Чорторийськ КП «Маневицький райсількомунгосп», с. Рогожани Устилузького виробничого управління житлово-комунального господарства), 1 – децентралізованого (локальна артсвердловина Пнівненського дошкільного навчального закладу «Пролісок», Камінь-Каширський район, с. Пнівне) та 1 об’єкт централізованого водовідведення (очисні споруди Шацької селищної ради).

Обстеження проводилися за участі представників житлово-комунальних господарства, органів місцевого самоврядування, керівників закладів освіти, котрі є власниками/балансоутримувачами зазначених об’єктів.

        За результатами здійснених заходів встановлено порушення вимог санітарного законодавства при функціонуванні 5 водопроводів.

На  сільському  водогоні в с. Льотниче Зимнівського виробничого управління житлово-комунального господарства виявлено: відсутній паспорт на водний об’єкт, який є джерелом водопостачання;  відсутній медичний огляд працівників безпосередньо причетних до водопостачання, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних хвороб; для діючого водопроводу не розроблено спеціальний проект зони санітарної охорони; не встановлені зони санітарної охорони для джерел та споруд господарсько-питного водопостачання;

відсутня робоча програма виробничого контролю безпечності та якості питної води;  режим експлуатації насосних станцій та режим експлуатації резервуарів і водонапірних башт персоналом не дотримується; не здійснюється систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання.   

За результатами перевірки на директора Зимнівського ВУЖКГ складено протокол про адміністративне правопорушення та надано припис про усунення причин і умов, що сприяють вчиненню порушень санітарного законодавства.

     Окрім того, при обстеженні водопроводів сіл с. Грабове, с. Смоляри -Світязькі, с. Пульмо Шацької селищної ради, с. Старий Чорторийськ  КП «Маневицький райсількомунгосп» встановлено ряд недоліків: не визначено балансоутримувача джерел водопостачання сіл с. Грабове, с. Смоляри-Світязькі, с. Пульмо Шацької селищної ради; не організовано та не огороджено зону суворого режиму санітарної охорони водозабірних споруд; відсутні проекти про організацію (установлення) зони санітарної охорони тощо.

За підсумками здійсненої роботи власникам/балансоутримувачам об'єктів водопостачання, головам селищних і сільських рад, об'єднаних територіальних громад надіслано матеріали з висвітленням встановлених порушень для вжиття заходів реагування.

 Головним  управлінням Держпродспоживслужби в Донецькій області продовжується робота щодо обстеження об’єктів питного водопостачання.

З метою організації та проведення комплексних заходів контролю за системами водопостачанням та водовідведенням в населених пунктах, направлено лист до голови Донецької обласної державної адміністрації стосовно стану водопостачання в Донецькій області, 16 листів до  місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Станом на 04.03.2021 року перевірено 4 підприємств централізованого водопостачання: Маріупольського регіонального виробничого управління комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» (Маріупольське РВУ КП «Компанія «Вода Донбасу»); комунального підприємства «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» (КП «Маріупольське ВУ ВКГ»); ПрАТ «КУРДЮМІВСЬКИЙ ЗАВОД КИСЛОТОТРИВКИХ ВИРОБІВ» та Часовоярське РВУ КП «Компанія «Вода Донбасу» (Артемівська фільтрувальна станція та водопровід с. Берестове).

Порушення вимог санітарного законодавства встановлено на 4 об’єктах централізованого водопостачання.

При перевірках Маріупольського РВУ КП «Компанія «Вода Донбасу» та КП «Маріупольське ВУ ВКГ» встановлені такі порушення: недостатньо забезпечений нагляд і контроль за належним  станом будівельних конструкцій, виявлені сліди течі дахів, стін;  не в повному обсязі встановлено слідкування за справністю запірно-регулюючої арматури, трубопроводів, люків-лазів, дверей, витоки і затоплення камер перемикань засувок, фільтрів-поглиначів, систем роздачі води; несвоєчасно проводяться медичні огляди персоналу; не проводиться повний контроль безпечності та якості води після проведених реконструкцій та капітальних ремонтів водопровідних мереж. За  результатам виробничого лабораторного  контролю виявлені відхилення від нормативних показників концентрацій залишкового хлору в проміжних технологічних точках контролю якості води.

Керівники не завжди інформують органи, які здійснюють державний контроль у сфері питної води та питного водопостачання, про факти, що приводять до припинення водопостачання споживачів.

У межах першого поясу ВНС КП «Маріупольске ВУ ВКГ» не підтримується режим особливої охорони об’єктів централізованого питного водопостачання. Під час проведення перевірки КП «Маріупольске ВУ ВКГ» не надано висновок санітарно-епідеміологічної експертизи на Технологічний регламент системи водопостачання м. Маріуполя та прилеглих територій та інше.

На ПрАТ «КУРДЮМІВСЬКИЙ ЗАВОД КИСЛОТОТРИВКИХ ВИРОБІВ» (далі ПрАТ «КЗКВ») встановлені такі порушення:

відсутні висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи на технологічний регламент або інший документ з описом технологічного процесу виробництва питної води, матеріали, речовини та сполуки, що використовуються у сфері питної води, питного водопостачання;

керівником підприємства не повідомляється Головне управління  про виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру, що привели до припинення постачання води – аварії на мережах централізованого водопостачання;

медичний огляд працівників безпосередньо причетних до водопостачання, збору та очистки стічних вод, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних хвороб, відповідно до вимог законодавства не проведений;

робоча програма виробничого контролю для кожного водозабору, окремо з урахуванням їх особливостей, не відповідає вимогам розділу IV   ДСанПіН 2.2.4-171-10;

контроль за якістю води з свердловини та вихідної води у процесі експлуатації резервуарів та водонапірних башт здійснюється з порушенням вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10;

не надано інформації щодо проведення промивки та дезінфекції водопровідних мереж.

Під час перевірки Часовоярського РВУ КП «Компанія «Вода Донбасу» (Артемівська фільтрувальна станція та водовід с. Берестове) встановлені такі порушення: несвоєчасно проводиться ремонт та дезінфекція водоводу від с. Виїмка до с. Берестове, башти Рожновського в с. Берестове, водопровідних споруд та мереж с. Берестове; на Артемівській фільтрувальній станції в машинному залі другого підйому необхідно проведення ремонту приміщення.

На виконання припису Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області Часовоярським РВУ КП «Компанія «Вода Донбасу» поінформовано про проведення дезінфекції головних споруд (РПВ) та розподільної мережі системи питного водопостачання с. Берестове. За результатами виробничого контролю вода, що подається населенню с. Берестове, відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».  

За  результатами перевірок складено 4 приписи, 2 протоколи про порушення санітарних норм, накладено 2 штрафи на загальну суму 408грн. Оштрафовані начальник Старо-Кримської виробничої дільниці Маріупольського    РВУ КП «Компанія «Вода Донбасу» та головний інженер КП «Маріупольське ВУ ВКГ».

Взято участь в роботі 5 комісій (обласної та районних) з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області  за звітний період у складі створених робочих груп об’єднаними територіальними громадами комісійно перевірено з 04.03.2021 року 3 сільські водопроводи населених пунктів Приазовської об’єднаної територіальної громади Приазовського району (балансоутримувач   ФОП Сурядний П.О.), Новоуспенівської об’єднаної територіальної громади Веселівського району (балансоутримувач КП «Таврія»), Мирненської ОТГ Мелітопольського району (балансоутримувач Виробничий кооператив «Астраханка»).

З 10.03.2021 розпочато плановий захід державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства Комунального підприємства «Добробут Балки» Балківської сільської ради Василівського району Запорізької області.

Під час перевірки підприємства встановлено такі порушення:  не розроблено проєкт землеустрою зон санітарної охорони;  не організована зона санітарної охорони підземних джерел централізованого питного водопостачання, не дотримується водоохоронний режим (відсутнє огородження, допускається перебування сторонніх осіб); не розроблені графіки проведення планово-профілактичних ремонтів на джерелах та системах централізованого питного водопостачання, очищення та дезінфекція ємнісних споруд; не ведеться документація з реєстрації аварійних ситуацій на  водопроводах, відсутні данні щодо своєчасної їх ліквідації; не розроблено робочу програму (графіки) виробничого контролю за безпечністю та якістю питної води, відсутні результати виробничого контролю якості та безпечності води питної за паразитологічними, токсикологічними та радіаційними показниками безпечності складу питної води підземних джерел питного водопостачання; не проводиться лабораторний контроль  якості води після усунення аварійних ситуацій.

У ході перевірки відібрані зразки води питної для лабораторних досліджень на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники на базі Запорізької регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, проби води знаходяться в  роботі.

За виявлені порушення на відповідальних осіб складено 2 протоколи про адміністративне правопорушення.

За результатами проведених заходів суб’єктам господарювання надані пропозиції щодо усунення виявлених порушень, поінформовані органи влади та місцевого самоврядування.


За поточний тиждень спеціалістами районних відділів та управлінь Головного управління Держпродспоживслужби  в Закарпатській області  проведено обстеження локального водопроводу Фермерського Господарства «Сівіта» в с. Пийтерфолво Виноградівського району. Порушень  під час перевірки не встановлено.

Станом на 11.03.2020 відібрано 70 проб води питної, із них 22 проби  із централізованих джерел водопостачання  на мікробіологічні та фізико-хімічні дослідження, також 48 проб  води із децентралізованих джерел водопостачання, відхилення виявлено у 11 пробах (1 по мікробіологічним показникам централізоване водопостачання та 10 по мікробіологічним показникам із децентралізованого джерела водопостачання).

Керівникам міських та районних управлінь і відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області ініційовано посилення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за об’єктами підвищеного епідемічного ризику в місцях підтоплення та тимчасового розміщення евакуйованого з них населення (водозабори, водопроводи, навчально-виховні заклади, місця відпочинку та оздоровлення населення, підприємства харчової промисловості, ресторанного господарства, торгівлі, об’єктів поводження з побутовими відходами тощо).

         З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання поширенню на території Луганської області гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів.

За період з 04 березня по 10 березня 2021 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області (далі – Управління)  було проведено 2 комісійні перевірки централізованих джерел водопостачання та перевірку нецентралізованого джерела водопостачання,  окрім того перевірено стан внутрішніх водопровідних мереж перукарні, 9 перевірок стану внутрішніх водопровідних мереж закладів середньої та дошкільної освіти та 5 перевірок закладів громадського харчування.

Фахівцями Білокуракинського управління проведено комісійну перевірку відомчого водогону СТОВ «Зоря» в с. Дем’янівка, Білокуракинського району.

За результатами обстеження встановлено, що господарсько-питне водопостачання здійснюється централізовано СТОВ «Зоря», територія водонапірних башт  огороджена по периметру, доступ сторонніх осіб неможливий. Механічне зачищення водонапірних башт та дезінфекція мережі  проводиться 2 рази на рік. Підприємство забезпечено реагентами в достатній кількості.

На підприємстві  контроль  за якістю та безпечністю питної води здійснюється Білокуракинським відділенням лабораторних досліджень  Старобільської міжрайонної філії ДУ «ЛОЛЦ МОЗУ». Згідно результатів,  відхилень не виявлено.

Фахівцями Марківського управління проведено комісійну перевірку  водозабірних споруд централізованого водопостачання с. Кабичівка  Марківської об’єднаної територіальної громади.

Під час обстеження було встановлено, що до складу водогону с. Кабичівка входить 2 свердловини та 1 башта. На дану свердловину № 17 є дозвіл на спеціальне водокористування від 01.06.2020р., виданий Державним агенством водних ресурсів України. Строк дії дозволу до 01.06.2025 року. Друга свердловина знаходиться на території колишньої свинотоварної ферми. Балансоутримувач даного водогону СТОВ «Вікторія Плюс». Виробничий контроль питної води не проводиться. Лабораторні дослідження води даного водогону на якість та безпечність досліджується тільки в Кабичівській ЗОШ в рамках «Щомісячного контролю». Показники задовільні. Дезінфекція води проводилася в серпні місяці 2020р. Капітальні роботи в разі поривів водогону, здійснює балансоутримувач.

За результатами перевірки балансоутримувачу водогону СТОВ «Вікторія Плюс»  направлено листа щодо усунення виявлених недоліків.

           Фахівцями Новопсковського управління проведено комісійну перевірку  нецентралізованого джерела водопостачання - локального водогону                                КНП «Новопсковське ТМО» смт Новопсков. Вказане джерело водопостачання забезпечене необхідною нормативною документацією (свердловина паспортизована), водопровідна мережа закладу знаходиться в належному санітарно-технічному стані, технічний огляд насосного обладнання проводиться регулярно, періодичний лабораторний контроль за якістю питної води проводиться. За результатами лабораторних досліджень вода відповідає вимогам за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками.  

           Під час перевірок проводився відбір проб питної води для дослідження на відповідність ДСанПіН 2.2.4- 171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною» за укладеними відділом освіти Біловодської селищної ради  з БМДЛ договором.

         За період з 04 березня по 10 березня 2021 року з розподільчої мережі централізованого водопостачання області відібрано та досліджено 10 проб питної води за мікробіологічними та 8 проб за санітарно - хімічними показниками. Відхилення від норм  не виявлено.       


Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області продовжено роботу  по перевірці  об’єктів централізованого, децентралізованого водопостачання та водовідведення за участю місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та державної екологічної інспекції  в Одеській області.

В період з 04 по 11 березня 2021 року проведено 7 комісійних перевірок cуб`єктів господарювання централізованого водопостачання та 5 перевірок  об`єктів децентралізованного водопостачання (колодязі громадського використання) на території області.

Направлено 2 пропозиції  балансоутримувачам водопровідних споруд та мереж КП “Сількомунгосп” Саратського району та КП „Ананьївводоканал”   м. Ананьїв Ананьївського району.  Встановлено контроль за їх виконанням.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області  10.03.2021 року завершено плановий захід Комунального підприємства Теребовлянської міської ради «Теребовля» державного нагляду (контролю) щодо перевірки стану водопостачання та водовідведення.

За результатами перевірок встановлено такі порушення: відведення стоків у  річці  Гніздна в межах м. Теребовля  здійснюється з порушенням умов гранично-допустимого скиду, а саме  стоки поступають без очистки (очисні споруди доведені до аварійного стану, обладнання насосних станцій, аеротенків розібрано). 

По об’єктах забору води (артсвердловинах, каптажу джерел, водопровідних насосних станціях, резервуарах питної води):

 сітчата огорожа   1-го поясу ЗСО не забезпечує захисту від вільного доступу сторонніх осіб до об’єктів (місцями розрушена чи демонтована);  відсутня охоронна сигналізація з виводом сигналів до диспетчерської служби комунального підприємства; відсутня програма здійснення відомчого лабораторного контролю об’єктів питного водопостачання з встановленою їх повнотою, періодичністю, та обсягами (за показниками) різних груп досліджень;

не розроблено проекти зон санітарної охорони (1-го, 2-го та 3-го поясів) об’єктів водопостачання та охоронних зон водогонів;

не здійснюється контроль якості питної води за радіологічними показниками;

про результати проривів водогонів, проведення їх дезінфекції  та контрольних досліджень якості води після виконаних робіт не інформується Теребовлянське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, тощо.

На разі, надано офіційний припис на т. в. о. начальника   КП ТМР «Теребовля» (керівник займає посаду тимчасового виконувача обов’язків начальника менше двох місяців, тому до адміністративної відповідальності не притягнутий.)

За звітний період районними та міськими структурними підрозділами Головного управління в Харківській області спільно з представниками місцевих органів виконавчої влади та за участю представників органів місцевого самоврядування  за період з 04.03.2021-10.03.2021 здійснено  комісійні перевірки 3 об’єктів централізованого  водопостачання, 17 об’єктів децентралізованого  водопостачання, 2 об’єкти  водовідведення.

В ході здійснення комісійних перевірок на об’єктах централізованого  водопостачання  виявлені наступні порушення: недотримання  кратності та обсягів проведення лабораторного контролю якості питної води (ВСП «Харківське територіальне управління» філії «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» АТ «Українська залізниця»,    ПКП «Джерело» Печенізької селищної ради).

         В ході здійснення комісійних перевірок на об’єктах децентралізованого водопостачання виявлені наступні порушення: не оформлені санітарні паспорти на інженерні споруди нецентралізованого питного водопостачання   (КП «Благоустрій міста Ізюм» Ізюмської ОТГ).

Порушення виявлені на 2 об’єктах централізованого  водопостачання,  7 об’єктах децентралізованого  водопостачання. З метою забезпечення усунення виявлених порушень винесено 2 приписи.      

            Фахівці Держпродспоживслужби в Черкаській області з 04.03.2021 по 10.03.2021 взяли участь у 4 перевірках об’єктів централізованого водопостачання, порушення санітарних норм та правил виявлені на 2 об’єктах Золотоніського району (під час планової перевірки сільського водогону Синьооківської сільської ради – не упорядковані зони санітарної охорони першого поясу свердловини, виробничий лабораторний контроль якості питної води не здійснюється, не надані висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи на документацію, на розроблювані обладнання, устаткування, проекти нормативно-технічної документації, матеріали, речовини та сполуки, що  використовуються у сфері питної води, питного водопостачання та водовідведення, виробництво питної води здійснюється без нормативно-технічного документу та відповідно без технологічного регламенту або іншого документа; при плановій перевірці відомчого водогону СГ товариства "Агрофірма "Великий Хутір"- відсутня інформація про результати відомчого лабораторного контролю якості питної води; відсутній технологічний регламент на виробництво питної води).

            За результатами перевірок керівникам підприємств направлено 2 приписи щодо усунення виявлених порушень.

 Фахівцями  Держпродспоживслужби в Чернігівській області за період з 05.03.2021 по 10.03.2021 спільно з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування взято участь у комісійних перевірках 4 об’єктів централізованого водопостачання (с. Кархівка, с. Шибиринівка,   с. Антоновичі   Михайло-Коцюбинської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області, КП «Міськдобробут» Бобровицької міської ради Ніжинського району Чернігівської області) та 7 об’єктів децентралізованого водопостачання (шахтні колодязі громадського користування в с. Шибиринівка, в   с. Москалі, с. Антоновичі Михайло-Коцюбинської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області).

Порушення санітарного законодавства виявлено на 2 об’єктах централізованого водопостачання: не огороджена зона санітарної охорони артсвердловини в с. Кархівка Михайло-Коцюбинської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області, не проводиться виробничого контроль води питної в  с. Антоновичі Михайло-Коцюбинської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області.   Для усунення, виявлених у ході перевірки, на адресу балансоутримувача вищезазначеного підприємства направлено рекомендаційні листи.

Крім того, за вищезазначений період проведено 1 плановий захід державного нагляду (контролю) на об’єкті централізованого водопостачання КП «Бахмач – водсервіс», що знаходиться в Чернігівській області, м. Бахмач. 

  У ході проведення перевірки встановлено порушення, для усунення порушень на адресу балансоутримувача направлено припис.

Також за звітний період досліджено 2 проби питної води централізованого водопостачання  за мікробіологічними показниками КП "НУВКГ" (водозабір Червона Гребля та  водозабір вул. Прилуцька м. Ніжин Чернігівської області), відхилень не виявлено.

Робота спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області в складі комісій з питань обстеження об’єктів водопостачання та водовідведення населених пунктів Чернігівської області  триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux