Аналіз ситуації щодо поширення ящуру та блутангу у країнах Європейського Союзу та запобігання їх проникнення на територію України є одним із ключових пріоритетів Держпродспоживслужби сьогодні. Для досягнення цієї мети служба працює у різних напрямках.
Зокрема, фахівці Держпродспоживслужби долучилися до онлайн вебінару, організованого Європейським відділенням Глобальної рамкової програми GF-TADs, де основну увагу було приділено епізоотичній ситуації в ЄС, зокрема нещодавнім спалахам ящуру.GF-TADs координує спільну роботу Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH), Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) та Європейської комісії для ефективної протидії цим загрозам.
Також була проведена міжвідомча нарада, яка пройшла під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького. На нараді обговорили впровадження додаткових ветеринарно-санітарних заходів, що здійснюватимуться в межах країни та на державному кордоні для попередження занесення інфекційних хвороб в Україну. Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук зазначив: «Зараз наша головна ціль – розробити план дій, аби не допустити вірус ящуру на територію України. Економічні збитки від спалаху ящуру будуть колосальними. Країни з випадками цієї хвороби втрачають доступ до міжнародних ринків м’яса, молока та кормів».
Вчора понад 500 учасників долучилися до онлайн вебінару на тему «Ризик ящуру та блутангу ВРХ – що потрібно знати і як реагувати?». Це і власники тварин, фахівці Держпродспоживслужби та представники асоціацій. Під час заходу обговорювали симптоми, наслідки та алгоритм дій у разі підозри на ці захворювання. Але найбільше уваги приділили питанням запобігання інфекціям, зокрема враховуючи зростання чинників розповсюдження цих небезпечних хвороб. Це наразі допоможе власникам тварин ввести заходи біобезпеки.
Заступник голови Держпродспоживслужби - Головний державний ветеринарний інспектор України Володимир Кустуров акцентував увагу на важливості профілактичної роботи: «Ящур не фіксувався в Україні понад 30 років. Блутанг узагалі ще не реєстрували. Проте ризики їхнього занесення зростають. Маємо працювати на випередження, бо в питаннях біобезпеки помилок бути не може.»
Важливо продовжувати роботу із запобігання проникненню транскордонних хвороб тварин, посилюючи міжнародну співпрацю та забезпечуючи як контрольовану епізоотичну ситуацію, так і продовольчу безпеку держави.