Держпродспоживслужба та Національний лісотехнічний університет об’єднують зусилля у сфері популяризації актуальних знань про раціональне природокористування

опубліковано 14 листопада 2025 року о 16:30

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін та керівництво Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області відвідали з робочим візитом Національний лісотехнічний університет України (м. Львів), де поспілкувалися з науково-педагогічними працівниками, а також ознайомилися з матеріально-технічною базою університету.

Університет здійснює підготовку фахівців за низкою акутальних спеціальностей (зокрема, у сферах екології, карантину та захисту рослин, лісового господарства, технологій готельного обслуговування, цифровізації, кіберзахисту та ін.).

Ключова тема візиту: обговорення перспектив об’єднання зусиль у сфері популяризації серед молоді (в першу чергу, здобувачів освіти) актуальних знань про раціональне природокористування, у тому числі на основі сумлінного ставлення до лісу та дикої флори.

Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із науковими установами та провідними закладами вищої освіти з широкого кола актуальних питань. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої входять провідні наукові та науково-педагогічні працівники. Продовжується оптимізація цифрової інфраструктури служби, у тому числі в частині моніторингу процесів виробництва, переміщення та реалізації товарів тваринного та рослинного походження. Завершується розробка проектів нормативно-правових актів щодо створення Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів).

Ректор університету Володимир Загорський розказав, що профільні кафедри виконують низку наукових досліджень у сферах раціонального природокористування, примноження лісових ресурсів, захисту рослин. Опрацьовуються новітні методики лабораторно-діагностичної роботи. Активізовано міжнародне наукове співробітництво, у тому числі з Агенцією NASA. Є висока зацікавленість у співробітництві з Держпродспоживслужбою, її територіальними органами та підвідомчими установами.

В ході візиту представники Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів розповіли науково-педагогічним працівникам про ключові результати роботи щодо підтримки фітосанітарного благополуччя. В контексті об’єднання зусиль у сфері популяризації актуальних знань про раціональне природокористування можливе проведення гостьових лекцій та методичних семінарів за участю фахівців Держпродспоживслужби, організація науково-навчальних екскурсій до лабораторій, взаємне інформування про сучасні стандарти та регламенти у сфері моніторингу якості продукції рослинництва.

«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та її територіальні органи у межах своєї компетенції виконують величезний обсяг роботи, спрямованої на зміцнення науково-методичного забезпечення сфери захисту та карантину рослин, раціонального природокористування.  Національний лісотехнічний університет є відомим закладом вищої освіти із міцними традиціями підготовки висококваліфікованих фахівців. А відтак, ми зацікавлені у об’єднанні зусиль з різних напрямів роботи, у тому числі у сфері популяризації серед молоді (в першу чергу, здобувачів освіти) актуальних знань про раціональне природокористування, захист лісу, піклування про дику флору. Ми обговорили можливі формати подальшої взаємодії фахівців Держпродспоживслужби та науковців університету», – зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux