Держпродспоживслужба долучилася до Міжнародних Таїровських читань «Виноград і вино: дослідження, впровадження, інновації»

опубліковано 17 листопада 2025 року о 16:30

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін взяв участь у Міжнародних Таїровських читаннях «Виноград і вино: дослідження, впровадження, інновації», присвячених 120-річчю від дня заснування Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова».

Учасники заходу: наукові та науково-педагогічні працівники, провідні технологи, представники органів державної влади та управління.

Сергій Захарін від імені керівництва Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів передав організаторам та учасникам читань вітання і повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука виконуються комплексні рішення, спрямовані на підтримку розвитку вітчизняного виноградарства та виноробства, зокрема - шляхом недопущення на ринок України недоброякісної продукції, а також через розширення показників якості продуктів харчування, що беруться до уваги під час діагностичних та моніторингових заходів. Розроблено проекти нормативно-правових актів для створення порталу Держпродспоживслужби та інформаційної системи еFood. Виконуються програми для популяризації культури споживання продуктів харчування. В Держпродспоживслужбі функціонує Науково-методична рада, до складу якої входять провідні наукові працівники, у тому числі і вчені інституту.

Директорка Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» Ірина Ковальова розказала про стратегічні орієнтири розвитку наукових досліджень у сфері виноградарства та виноробства. Сформульовано амбітні плани щодо розширення спектра профільних лабораторно-діагностичних досліджень, результати яких можуть використовуватися і в наукових розвідках, і під час науково-практичного моніторингу якості харчових продуктів. Окрім того, розширюється співпраця із провідними виробниками, які мають багатий емпіричний матеріал.

Під час секційних засідань та робочих обговорень учасники заходу обмінялися думками щодо вирішення окремих організаційно-правових, управлінських та нормативно-методичних проблем у сфері виноградарства та виноробства. Сергій Захарін вніс пропозицію про залучення фахівців Держпродспоживслужби до роботи Дегустаційної комісії, що вже багато років успішно функціонує в інституті.

«Україна є державою із видатними традиціями виноградарства та виноробства. Дуже показово, що Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» продовжує радувати фахівців і поціновувачів новітніми оригінальними розробками, а також підтримувати плідну співпрацю з зарубіжними вченими за відповідним напрямком досліджень. В свою чергу, Держпродспоживслужба готова підтримувати пропозиції щодо популяризації «кращих практик» організації моніторингової та діагностичної роботи, під час застосування яких гарантується висока якість кінцевого продукту», - зазначив Сергій Захарін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux