На виконання доручення Прем’єр-міністра України та за результатами селекторної наради членів Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій із головами обласних та Київської міської державної адміністрації від 20 червня 2020 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проводять щоденний моніторинг дотримання суб’єктами господарювання вимог тимчасових рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України щодо профілактики COVID-19.
З 25 листопада по 01 грудня 2020 року проведено 2415 моніторингових обстежень суб’єктів господарювання різних форм власності з питань дотримання вимог постанов Головного державного санітарного лікаря України з профілактики поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19.
З них:
З метою висвітлення процесу та результатів перевірок суб’єктів господарювання, фахівці провели 7 перевірок із залученням засобів масової інформації.
Упродовж листопада 2020 року охоплено перевірками 9849 об’єктів, порушення виявлялись на 1634 з них (16,6 %).
Найбільше порушень зареєстровано в ході перевірок:
на агропродовольчих ринках – 44 % (проведено перевірок 518, виявлено порушень 230);
на об’єктах торгівлі продовольчими товарами - 18 % (проведено перевірок 4383, виявлено порушень 780);
на об’єктах торгівлі непродовольчими товарами - 14 % (проведено перевірок 2688, виявлено порушень 388);
у закладах громадського харчування – 11 % (проведено перевірок 1547, виявлено порушень 169).
За виявлені порушення в минулому місяці притягнуто до адміністративної відповідальності 927 осіб, направлено 655 приписів щодо усунення недоліків, підготовлено 335 листів в органи влади та 57 в Національну поліцію.
У ході обстежень найчастіше виявляються такі основні порушення протиепідемічних вимог:
відсутність ЗІЗ у працівників чи у відвідувачів;
недостатня кількість дезінфікуючих засобів або взагалі їх відсутність;
недотримання правил особистої гігієни, відсутність встановлених дозаторів з антисептиками в загальнодоступних місцях;
недотримання соціальної дистанції;
нехтування вимогами щодо проведення температурного скринінгу працівникам перед початком робочої зміни.