Управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проведено засідання круглого столу на тему: «12 травня - Міжнародний день здоров’я рослин»
опубліковано 10 травня 2024 року о 15:20

З нагоди Міжнародного дня здоров’я рослин, який відзначається 12 травня країнами-ратифікаторами Міжнародної конвенції про захист рослин під егідою Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН і проходить цьогоріч під гаслом: «Здоров’я рослин, безпечна торгівля та цифрові технології», Управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проведено засідання круглого столу. Учасниками цього заходу були суб’єкти господарювання, представники громадських організацій, фізичні особи, які часто подорожують за кордон, студенти та учні навчальних закладів Чернігівщини.

Під час круглого столу начальник Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Тетяна Олещенко зосередила увагу присутніх на значенні рослин для життєдіяльності на Землі. Розповіла про велику шкоду для культурної рослинності шкідливих організмів, особливо карантинних видів, переліки (списки) регульованих шкідливих організмів, спеціальні фітосанітарні вимоги до вантажів рослинного походження, що призначені для експорту та про цифровізацію в міжнародній торгівлі.

Заступник начальника управління – начальник відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Людмила Фокіна надала інформацію про карантин рослин як систему заходів, спрямованих на запобігання занесення та/або поширення регульованих шкідливих організмів, та забезпечення контролю за ними, про роль і значення Управління фітосанітарної безпеки у захисті та збереженні здорової культурної рослинності.

Також вона розповіла про карантинні організми, які офіційно зареєстровані на території Чернігівської області та щодо яких запроваджено карантинний режим і здійснюються фітосанітарні заходи. Проінформувала про особливості офіційного встановлення ділянок виробництва, вільних від регульованих шкідливих організмів.

Людмила ФОКІНА звернула увагу на діючі регіональні програми з локалізації та ліквідації карантинних організмів на території Чернігівської області.

У своїй доповіді начальник відділу карантину рослин ознайомила присутніх з існуючими в світі електронними програмними продуктами, зупинилась на їх перевагах та недоліках та повідомила про запровадження цифрових технологій в Україні.

Про фітосанітарний моніторинг як систему спостережень і контролю поширення, щільності, інтенсивного розвитку та шкідливості шкідливих організмів розповіла під час засідання круглого столу головний спеціаліст відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юлія Біба.

У своїй доповіді вона наголосила, що за даними Інституту захисту рослин НААН та інших наукових установ України, потенційні втрати врожаю від комплексу шкідливих організмів становлять озимої пшениці – 37%, кукурудзи – 29%; цукрового буряку – 28%; соняшнику – 24%; картоплі – 33%; ріпаку – 25%. Це середні показники, а від окремих шкідливих об’єктів вони бувають набагато вищими. Тому в сучасних технологіях вирощування сільськогосподарських культур для отримання максимальних здорових врожаїв важлива роль належить боротьбі зі шкодочинними об’єктами. Також доповідач детально зупинилась на організаційно-господарському, агротехнічному, механічному, фізичному, хімічному, біологічному та комплексному методах боротьби зі шкідливими організмами. Особлива увага була зосереджена на інтегрованому захисті рослин – це управління динамікою популяцій шкідливих і корисних організмів на основі фітосанітарних прогнозів і цілеспрямованого застосування існуючих методів захисту рослин з урахуванням охорони навколишнього середовища. З метою збереження оточуючого середовища необхідно правильно застосовувати комплекс агротехнічних заходів, установити контроль за щільністю шкідників та їх природних ворогів, надавати перевагу біологічним методам захисту рослин. При цьому хімічні засоби використовувати лише тоді, коли щільність шкідника і його шкідливість можуть призвести до значних втрат врожаю.

Про роль фітосанітарної експертизи в системі захисту рослин розповів директор Державної установи «Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія» Микола Крупеник. Він зазначив, що лабораторії уповноважуються на проведення фітосанітарних досліджень за умови акредитації в системі Національного агентства з акредитації України або відповідних міжнародних установ.

Микола Крупеник відмітив, що фахівці Державної установи «Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія» впроваджують сучасні ефективні методики з використанням новітнього лабораторного обладнання для проведення лабораторних аналізів за допомогою імуноферментного методу, імунофлуоресценції, полімеразно-ланцюгової реакції, посіву на ізолят, а також здійснення експертиз з мікробіології, зокрема бактеріологічної та вірусологічної.

Під час засідання круглого столу учасники отримали вичерпні відповіді на всі поставлені питання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux