Управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проведено навчальний семінар: «Здорові рослини – якісні корми – якісне харчування – здорова людина – здорова нація!»
опубліковано 07 грудня 2023 року о 11:42

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проводиться популяризація знань серед молоді освітньо-навчальних закладів.

Так, 4 грудня фахівцем відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Людмилою Двойнос для студентів 16 групи факультету «Економіка підприємства» Сосницького обліково-економічного фахового коледжу проведено навчальний семінар на тему: «Здорові рослини – якісні корми – якісне харчування – здорова людина – здорова нація!»

Під час зустрічі зі студентами Людмила Двойнос розповіла про велике значення рослин у житті людини, тварин і суспільства в цілому. Понад 98% кисню, яким ми дихаємо, виробляють рослини. 80% їжі у нашому раціоні складається з рослин та їх продуктів. Вони є кормовою базою й для тваринного світу. Рослини – сировина для виготовлення лікарських препаратів. Їх корінням зміцнюють ґрунт і запобігають його руйнуванню. Рослини збагачують ґрунт вуглецем. Багаті на вуглець ґрунти з високим вмістом органічної речовини дають значні переваги: більша врожайність, зменшення економічних витрат, більша стійкість до нестабільності клімату. Органічна речовина ґрунту становить приблизно 60% вуглецю, частина якого міцно зв’язана та дуже стабільна. Решта вільна і нестабільна, що важливо для мікробної активності. Якщо в ґрунти вводиться більше вуглецю, це сповільнює кліматичні зміни.

У природі все взаємопов’язано, тож для забезпечення нормального існування всього живого на Землі важливо піклуватися про рослини та підтримувати їх здоров’я.

Також фахівець відмітила, що високі та стабільні врожаї сільськогосподарських культур сприяють економічному розвитку країни та зростанню міжнародної торгівлі. Особливу увагу звернула на те, що розвиток міжнародної торгівлі та збільшення подорожей несуть ризик занесення та швидкого поширення по всьому світу шкідників, хвороб та бур’янів, які здатні завдати великої шкоди місцевим рослинам. Ознайомила студенство з національними переліками регульованих шкідливих організмів країн та роз’яснила основні завдання та повноваження органів, що реалізують державну політику у сфері карантину рослин. Окрім цього, надала інформацію про види засобів захисту рослин, про значення інтегрованого захисту від шкідників, хвороб та бур’янів, а також корисність та доцільність застосування біологічних методів боротьби.

Людмила Двойнос зазначила, що Україна, як і більшість країн світу, є членом низки міжнародних організацій, діяльність яких спрямована на захист і збереження рослинності на Землі, та наголосила на тому, що для забезпечення здоров’я рослин не обов’язково бути фахівцем або представником уряду. Кожен повинен самостійно проводити роботу щодо збереження рослинності та навколишнього природнього середовища як для особистого життя, так і для майбутніх поколінь!

Семінар супроводжувався презентацією та наочним матеріалом.

На завершення було проведено дискусію зі студентами, обговорено життєві ситуації щодо збереження рослин, а також надані відповіді на численні питання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux