20 листопада в Україні відзначають Міжнародний день захисту дітей – свято, що покликане нагадати суспільству про необхідність створення безпечного, здорового та комфортного середовища для кожної дитини. У свою чергу це є одним з ключових завдань Держпродспоживслужби Чернігівщини.
З метою забезпечення належних та безпечних умов здобуття освіти, організації безпечного освітнього простору в умовах війни фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області протягом року здійснюють контроль і надають методичну підтримку закладам освіти. Так, цьогоріч обстежено 1134 закладів освіти під час підготовки до нового навчального року, зокрема і пришкільних таборів перед початком оздоровчої кампанії, а також укриттів у них. Крім того, взято участь в роботі комісій з інфекційного контролю в навчальних закладах.
Також здійснено 2 позапланові інспектування у сфері безпечності харчових продуктів під час спалахів гострих кишкових інфекцій; 2 перевірки стану виконання припису та 1 аудит постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР в закладах освіти.
З метою контролю якості організації здорового та безпечного харчування погоджені примірні чотиритижневі сезонні меню для організації харчування дітей у закладах дошкільної освіти – 643; у закладах загальної середньої освіти – 765.
На постійній основі спеціалістами Управління та відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства проводяться семінари, наради, бесіди, лекції та публікуються статті в медіа з питань дотримання вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення в закладах освіти.
