Кіровоградщина: вимоги Закону України «Про рекламу» обговорили на зустрічі зі студентами
опубліковано 07 грудня 2023 року о 10:40

У Кропивницькому завершився цьогорічний цикл лекцій-тренінгів, який проходив у рамках спільного освітнього проєкту Держпродспоживслужби Кіровоградщини та ОУНБ імені Д.І.Чижевського. На зустрічі зі студентами Донецького державного університету внутрішніх справ начальниця управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби області Віра Сухопарова та начальниця відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг Лілія Буднікова розповіли щодо особливостей законодавства про рекламу.

Віра Сухопарова зазначила, що 2 жовтня 2023 року введені в дію зміни до Закону України «Про рекламу», які були ухвалені Верховною Радою України наприкінці травня цього року. Нововведення покликані захистити споживачів від випадків шахрайства та зробити рекламу більш прозорою. Окрім цього, встановлене регулювання реклами відповідатиме європейським нормам.

Серед основних змін у законодавстві передбачені правила для провайдерів платформ спільного доступу до відео та інформації (YouTube, Facebook, Instagram та ін.) в Україні. Вони мають право самостійно вирішувати, скільки реклами показувати, але вона повинна відповідати законам про конкуренцію та правам споживачів.

Учасники зустрічі відмітили, що Законом України «Про рекламу» передбачено здійснення рекламування державною мовою.

Доповідачі звернули увагу й на заборону щодо дискримінації в усіх її проявах у рекламі. Також окреслили основні характеристики недобросовісної, порівняльної реклами та особливості рекламування: державних символів та зброї; об'єктів житлового будівництва, будівель та приміщень; лікарських засобів, медичної техніки, діагностики, лікування та реабілітації.

Віра Сухопарова наголосила, що позиція щодо необхідності захисту прав споживачів реклами за додержанням законодавства про захист прав споживачів у Законі України «Про рекламу» є актуальною сьогодні. Тому, в разі виявлення порушення можна скласти скаргу щодо захисту прав споживачів реклами на певний сюжет.

На завершення заходу були розглянуті питання розміщення, розповсюдження реклами у територіальних громадах Кіровоградщини та проведена тематична вікторина. Кращі відповіді студентів відзначені сувенірами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux