пеціалісти Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області взяли участь у семінарі щодо організації харчування у закладах загальної середньої освіти Кам’янського району.
У Кам’янському районі майже всі заклади працюють в офлайн та змішаному режимах навчання, тому тема організації шкільного харчування є актуальною. З метою підвищення кваліфікації та обізнаності працівників закладів освіти Департамент освіти Кам’янської міської ради періодично організовує навчально-практичні семінари з кулінарної майстерності для відповідальних осіб з надання послуг харчування за участі начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Анжели Біленко та лікаря з гігієни дітей та підлітків Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Ольги Шаповаленко.
Одним з пріоритетів роботи Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області є контроль за безпечним та якісним харчуванням, профілактикою та недопущенням харчових отруєнь в організованих дитячих колективах. Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-р, схвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Мета реалізації реформи – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування у закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей та дорослих. Стратегія визначає пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні завдання, зокрема відновлення та модернізацію харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів та дотримання принципів системи НАССР.
Під час заходу спеціалістами опрацьовано та обговорено важливі питання харчування під час дії правового режиму воєнного стану, а саме зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 305 від 24 березня 2021 року, якою визначено норми та порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Зміни спрямовано на вдосконалення організації харчування дітей у закладах освіти з урахуванням особливостей функціонування та режимів навчання. Зокрема, документ передбачає:
Одним із ключових змін, внесених Постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2025 року № 1280 до Постанови КМУ від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», є визначення порядку організації харчування дітей, педагогічних і технічних працівників під час перебування в укриттях цивільного захисту. Адміністрація закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку зможе забезпечувати потребу в харчуванні у захисних спорудах шляхом створення запасів води та харчових продуктів, зокрема тривалого зберігання, розрахованих щонайменше на 48 годин безперервного перебування.
Також передбачено можливість заміни гарячого харчування готовими охолодженими продуктами або стравами з асортименту буфетів, якщо приготування їжі є тимчасово неможливим. Документом також удосконалено вимоги до матеріально-технічного оснащення харчоблоків, передбачено можливість списання продуктів, непридатних до використання внаслідок обставин воєнного стану (повітряні тривоги, відсутність електропостачання тощо), та деталізовано механізм організації харчування в умовах надзвичайних ситуацій.
Також спеціалісти Держпродспоживслужби наголосили на неухильному дотриманні вимог щодо запобігання кишковим інфекціям серед здобувачів освіти, зокрема на вимогах щодо транспортування продуктів харчування та продовольчої сировини, дотриманні умов зберігання продуктів, технології приготування страв, правилах видачі готових страв, правилах відбору та зберігання добових проб страв, веденні документації з контролю за організацією харчування та аналізом норм харчування, дотриманні персоналом правил особистої гігієни, забезпеченні питного режиму тощо.
У дводенному навчально-практичному семінарі школи кулінарної майстерності взяли участь 37 осіб, які є відповідальними особами за надання послуг з харчування у закладах освіти. У практичній частині семінару учасники презентували страви «Рецептури страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах», які впроваджені в примірному чотиритижневому сезонному меню, погодженому територіальним органом Держпродспоживслужби.
Учасники семінару відзначили конструктивний характер обговорень, а також отримали методичні рекомендації щодо удосконалення організації харчового процесу на місцях. Робота в цьому напрямку триватиме, адже впровадження Стратегії до 2027 року передбачає поступове оновлення матеріально-технічної бази шкільних харчоблоків і підвищення кваліфікації персоналу. Робота щодо вжиття заходів із реформування організації харчування у закладах освіти перебуває на постійному контролі Держпродспоживслужби.

