У лісових господарствах Тернопільщини фахівці Держпродспоживслужби розповіли про вузькозлатку ясеневу смарагдову
опубліковано 03 листопада 2020 року о 13:21

Державні фітосанітарні інспектори у ДП «Бережанському ЛМГ» та у ДП «Бучацьке ЛГ» провели роз’яснювальну роботу щодо поширення та шкодочинності небезпечного карантинного шкідника – вузькозлатки ясеневої смарагдової (Agrilus planipennis).

Під час зустрічі фахівці Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області донесли інформацію про небезпечні карантинні шкідники та про проведену роботу по виявленні таких карантинних видів шкідників у 2020 році.

Окремо зупинилися на характеристиці нового, уже виявленого на території України (на північному сході Луганщини), шкідника – вузькозлатки ясеневої смарагдової. Це вкрай небезпечний шкідник ясена, горіху та деяких інших листяних порід дерев. На відміну від більшості інших стовбурових шкідників златка здатна нападати на абсолютно здорові дерева. Пошкоджені шкідником дерева зазвичай усихають впродовж двох-трьох років. Традиційні хімічні методи захисту не дають необхідного результату і єдиним способом локалізації та ліквідації цього шкідника на даний момент залишається вирубка і знищення уражених дерев. Разом з працівниками лісгоспів оглянули насадження ясенів на предмет виявлення шкідників та розповіли про характер пошкодження дерев ясеневою златкою. На завершення зустрічі державні фітосанітарні інспектори роздали наочні матеріали – буклети «Вузькозлатка ясенева смарагдова», блокноти,  папки та пакети, що містять логотип Держпродспоживслужби та МРЗР-2020. 

Захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів є дуже важливим для людства, адже рослини  є джерелом енергії для життя та розвитку і тому  ООН оголосила 2020 рік Міжнародним роком здоров’я рослин (МPЗР 2020).  Заходи, які проводять фахівці Управління фітосанітарної безпеки цього року спрямовані на те, щоб привернути увагу суб’єктів господарської діяльності, а також населення до того, як охорона здоров’я рослин є невід’ємною складовою ліквідації голоду, зниження рівня бідності, охорони навколишнього природного середовища та економічного розвитку.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux