Тернопільщина: фахівці Держпродспоживслужби надали консультації реалізаторам і споживачам насіння та садивного матеріалу
опубліковано 17 квітня 2023 року о 14:21

Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області провели інформаційно - роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання, діяльність яких передбачає торгівлю насінням овочевих культур та садивним матеріалом, а також надали консультативну підтримку споживачам з питань насінництва, розсадництва та охорони прав на сорти рослин.

Покупцям: рекомендували при купівлі насіння не просто послухати поради продавця, а самостійно оглянути упаковку. На пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, відповідно до ДСТУ 6006:2008 зазначається: назва країни виробника, фірми, підприємця, товарний знак, юридична адреса пакування насіння, культура, сорт (гібрид), маса або кількість штук насіння в пакеті, номер партії, рік урожаю, схожість, документ про посівні якості насіння, коротка інформація про культуру (опис сорту, гібриду), поради щодо вирощування.

Реалізаторам: наголосили, що фізичні особи-підприємці та юридичні особи мають право на виробництво насіння і садивного матеріалу для реалізації за умови їх включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва. Юридичні особи, котрі не включені до Реєстру, мають право на реалізацію насіння і садивного матеріалу лише за умови наявності сертифікатів та додержання майнових прав на сорт рослин. Отже, кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатами – документами про відповідність, що засвідчує сортові та посівні якості (якщо мова йде про насіння) та про відповідність, що засвідчує сортові та товарні якості (щодо садивного матеріалу). Сертифікат може бути виданий, якщо насіння або садивний матеріал належать до сорту, занесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Забороняється використання та реалізація насіння, яке не забезпечене супровідними документами про їх походження та якість. Власник повинен гарантувати відповідність посівних якостей насіння та садивного матеріалу, зазначеним у відповідних документах. Ці документи повинні зберігатись на місці торгівлі та пред’являтись за вимогою.

Варто знати, що строк чинності документів про результати аналізу посівних якостей насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці (ДСТУ 6006:2008).

Спеціалістами відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки надано консультації щодо підготовки насіння до посіву із застосуванням - загартовування насіння, замочування в стимуляторах росту, пророщування, а також щодо вибору сорту або гібриду, плюси і мінуси гібридів. Зауважили, що сорт отримують в результаті багаторічного відбору і розмноження найбільш врожайних і стійких рослин. Гібриди отримують шляхом схрещування спеціально підібраних рослин різних сортів. Перше покоління позначають знаком F1, однак всі властивості гібриди зберігаються тільки в першому поколінні F1. Тому збирати їхнє насіння для майбутніх посівів марно, оскільки в наступному поколінні (F2) рослини не тільки не повторюють вихідних якостей гібрида (F1), але будуть навіть значно гірше батьківських сортових пар, а через кілька поколінь повністю вироджуються.

Використавши вищевикладені поради, покупець зможе правильно вибрати і вдало купити хороше насіння, розсаду і отримати гарний урожай.

Під час проведення заходів реалізаторам насіння вручено пам’ятки - брошури «Стоп контрафактному насінню».

На малюнку зображено чотири людини біля прилавку з насіннєвим матеріалом На малюнку зображено чоловіка і жінку біля саджанців дерев На малюнку зображено 2 чоловіка і жінку біля мішків з насіннєвим матеріал
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux