Стан об'єктів водопостачання обговорили на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій
опубліковано 14 грудня 2021 року о 16:25

Зібрання пройшло в форматі онлайн-наради під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля. До селектора доєднався начальник Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук.

Спеціалісти Держпродспоживслужби області посилили роботу з обстеження об’єктів централізованого й нецентралізованого водопостачання, що забезпечують населення питною водою в умовах ускладненої епідемічної ситуації щодо коронавірусної хвороби. Наразі це 281 об'єкт централізованого водопостачання та 2 325 джерел нецентралізованого водопостачання (громадські колодязі, свердловини та каптажі). Протягом минулого тижня обстежили 13 об’єктів централізованого та 90 об’єктів нецентралізованого водопостачання, на 7 та 87 з яких відповідно виявили порушення.

Зокрема, на об’єктах централізованого водопостачання – свердловинах відсутні огорожі, не складено робочі програми (графіки) виробничого лабораторного контролю безпечності та якості питної води, відсутній технологічний регламент з описом технологічного процесу виробництва питної води, що пройшов державну санітарно-епідеміологічну експертизу та отримав позитивний висновок, не здійснюється систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання, профілактична промивка та дезінфекція мереж не проводиться, працівниками, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, медичний огляд пройдений не в повному обсязі. Це водогони КП «Буревісник», с. Миронівка Світловодської громади, с. Іскрівка, с. Ганнівка, с. Володимирівка Петрівської громади Олександрійського району, с. Новоалександрівка Аджамської громади, с. Покровське Первозванівської громади, с. Вільне Соколівської громади Кропивницького району.

Водночас на об’єктах нецентралізованого водопостачання – колодязях не проводиться щорічне планове обстеження, ремонт, чищення, дезінфекція та знезараження питної води, не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні графіки дослідження води за видом контролю, за переліком показників, за періодичністю, за місцями (точками) відбору, відсутні санітарні паспорти на джерела, відсутні бетоновані майданчики навколо споруд, не проведений благоустрій території біля колодязів, не прибране побутове сміття, не пофарбовані навіси над оголовками, кришки оголовків не забезпечують герметичність та захист від потрапляння атмосферних опадів, стінки дерев’яних зрубів прогнили. Це колодязі смт. Олександрійське Олександрійської громади, с. Іванівка Петрівської громади Олександрійського району, м. Бобринець Бобринецької громади, с. Першотравневе, с. Суходільське, с. Мирне, с. Новосавицьке, с. Березівка Долинської громади, с. Аджамка Аджамської громади, с. Несваткове Олександрівської громади Кропивницького району, с. Пушкове Побузької громади Голованівського району, Злинська та Смолінська громади Новоукраїнського району.

З метою усунення порушень балансоутримувачам надано 12 приписів та рекомендаційних листів.

Окрім цього при проведенні позапланового заходу державного нагляду (контролю) на КП «Водограй» Щасливської сільської ради Олександрійського району фахівці встановили невиконання вимог припису щодо усунення порушень, виявлених під час попередньої перевірки. На відповідальну особу складено протокол про адміністративне правопорушення з накладенням адміністративного стягнення.

На виконання вимог припису щодо усунення порушень на території с. Люшнювате Побузької громади Голованівського району проведено благоустрій території навколо громадських колодязів, обкошені бур’яни, відремонтоване тверде покриття, облаштовані навіси, огорожі, встановлені підставки для відер, організовано проведення лабораторного контролю безпечності та якості питної води.

Зазначимо, що ситуація з водозабезпеченням населення ускладнилась у зв’язку з проведенням адміністративно-територіальної реформи в Кіровоградській області. Новостворені територіальні громади не приймають на баланс невідремонтовані, покинуті об’єкти водопостачання, досі триває процес їх передачі та інвентаризації. Без балансоутримувачів все ще залишаються 28 водогонів та 1127 громадських колодязів і свердловин. Проблемним питанням також залишається зношеність мереж, незадовільний стан споруд об’єктів централізованого водопостачання та застарілість обладнання.

Всі ключові проблеми були висвітлені на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та прийняті відповідні урядові рішення щодо забезпечення населення якісною та безпечною для здоров’я людей питною водою, а саме: облаштування та утримання І поясу зон санітарної охорони водозаборів всіх джерел водопостачання, забезпечення виробничого лабораторного контролю питної води та її обробку відповідно до регламентів або інших документів з описом технологічного процесу, виділення коштів для розвитку та модернізації систем водопостачання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux