Щодо здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання станом на 06.05.2021 року
опубліковано 07 травня 2021 року о 16:12

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 Держпродспоживслужбою посилено державний  санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів країни. 

Держпродспоживслужбою спільно з місцевими органами виконавчої влади та за участю органів місцевого самоврядування у поточному році здійснюються  перевірки об’єктів систем водопостачання щодо дотримання ними вимог протиепідемічних заходів, зокрема стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді,  контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.

Працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби  активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.

За інформацією територіальних органів станом на 06 травня 2021 року під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 63526  об’єктів водопостачання, у тому числі 10317 об’єктів централізованого і 53209 об’єктів нецентралізованого водопостачання, та 1975 об’єктів водовідведення.

Станом на 06 травня 2021 року здійснено 4044 комісійних перевірок об’єктів водопостачання, зокрема 1101 об’єктів централізованого та 2943 об’єктів нецентралізованого водопостачання. 

Під час здійснення перевірок на предмет дотримання вимог санітарного законодавства порушення встановлено на 2012 (49,8%) об’єктах, у тому числі на 651 (59%) об’єкті централізованого водопостачання та 1359 (46%) об’єктах нецентралізованого водопостачання.

За результатами перевірок на 112 об’єктах водовідведення, порушення встановлено на 48 (43 %).

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Станом на 06 травня 2021 року досліджено 6735 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі за результатами відомчого контролю, не відповідало гігієнічним нормативам 171 проб (2,7%). Досліджено за мікробіологічними показниками - 1465 проб, відхилення склало 2,1 %, та за санітарно-хімічними показниками - 5334 проб, відхилення від гігієнічних норм склало 2,7 %.

Із джерел нецентралізованого водопостачання досліджено 538 проб води питної, відхилення встановлено у 118 пробах (22%), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 23,2 % проб, за мікробіологічними показниками – 20,7 %.

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 136 засідань комісій ТЕБ та НС, направлено 543 приписів, пропозицій, рекомендаційних листів тощо, накладено 86 штрафів на суму 79210 грн.

За результатами обстеження фахівцями Держпродспоживслужби у Харківській області до правоохоронних органів передано одну справу.

 Основними порушеннями на об’єктах централізованого водопостачання залишаються такі: порушення облаштування та організації зон санітарної охорони артсвердловин; зношеність обладнання та мереж; відсутність виробничого лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу; не проводиться профілактична промивка та дезінфекція водопровідних споруд; відсутні паспорти радіаційної безпеки на артезіанські свердловини; порушується періодичність проходження медичних оглядів персоналом та проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води; відсутність засобів індивідуального захисту у працівників водоочисних споруд тощо.

        На переважній більшості об’єктів нецентралізованого водопостачання не проводиться щорічне планове обстеження колодязів, їх чищення, дезінфекція та знезараження питної води, не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні санітарні паспорти, не визначений балансоутримувач.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів нецентралізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Керівниками територіальних органів Держпродспоживслужби посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів. Робота в даному напрямку продовжується.

Так, за інформацією Головного управління Держпродспоживслужби   у Вінницькій області за звітний тиждень проведено 1 перевірку об’єкта централізованого водопостачання – КП «Браїлівкомунсервіс» Жмеринської міської ради (смт. Браїлів, вул. Леніна, 13).

В ході перевірки встановлено, що не дотримується виробничий контроль якості та безпечності води за переліком показників, відсутні проекти ЗСО, частково не огороджений перший пояс ЗСО. За виявлені порушення керівнику підприємства підготовлено припис щодо їх усунення.

Головним управлінням Держпродспоживслужби у Дніпропетровській  області у звітному тижні проведено 3 перевірки суб’єктів господарювання, що здійснюють питне водопостачання та водовідведення на території Дніпропетровської області. За результатами перевірок систем централізованого водопостачання та водовідведення виявлені порушення санітарного законодавства, готуються розпорядчі документи щодо їх усунення.

Протягом звітного тижня працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області в складі комісій проведено обстеження  4 пунктів розливу питної води в містах Бердичеві та Житомирі. Порушення вимог санітарного законодавства виявлені при обстеженні пункту розливу питної води ФОП Михнюк В.Д. (м.Житомир, вул. Лесі Українки). За виявлені порушення на суб’єкта господарювання складено протокол та винесено постанову про накладення штрафу. При обстеженні інших 3 пунктів розливу питної води в м. Бердичеві порушень не виявлено.

За звітний тиждень працівниками Головного управління Держпродспоживслужби  в Закарпатській області проведено 1 комісійну перевірку об’єкту нецентралізованого водопостачання, а саме: обстежено джерело водопостачання та локальний водопровід закладу дошкільної освіти   с. Приборжавське Іршавського району. Порушень не встановлено.

За звітний тиждень працівниками Головного управління Держпродспоживслужби  в Івано-Франківській області обстежено громадську криницю в с. Черче Рогатинського району, відібрано проби води для дослідження за мікробіологічними та  санітарно-хімічними показниками. Проби не відповідали гігієнічним нормативам. За результатами проведених досліджень винесено припис, зобов’язано впорядкувати криницю, провести відкачку води, чищення стінок колодязів та проведення знезараження води в криниці. Після проведення знезараження води повторно будуть відібрані проби питної води для дослідження.

На території Кіровоградської області за поточний тиждень обстежено 2 об’єкта централізованого водопостачання, на обох виявлено порушення, та 10 об’єктів нецентралізованого водопостачання, порушень не виявлено.

Основними порушеннями, виявленими на об’єктах централізованого водопостачання є відсутність проекту із визначеними зонами санітарної охорони джерела централізованого водопостачання, не облаштовано зони санітарної охорони джерела, відсутність технологічного регламенту з описом технологічного процесу виробництва питної води, не здійснюється систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання, відсутня розроблена робоча програма виробничого контролю питної води та інші.

З метою усунення порушень на балансоутримувачів направлено 2 рекомендаційних листи, приписи.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області за звітний тиждень проведено 1 комісійну перевірку джерел нецентралізованого водопостачання та 3 комісійні перевірки джерел централізованого водопостачання.

За результатами перевірки водогону ОК «Джерела Попівки» (Білокуракинський район, с. Попівка) порушень не встановлено.

За результатами перевірок джерел нецентралізованого водопостачання – шахтних колодязів громадського користування смт Новопсков встановлено факти неналежного їх утримання та облаштування.

За результатами перевірки керівнику Новопсковської селищної ради направлено листа щодо усунення виявлених недоліків.

За результатами комісійної перевірки централізованого господарсько-питного водопроводу села Плугатар встановлено керівнику Біловодської селищної територіальної громади направлено листа щодо усунення виявлених недоліків.

За звітний період з розподільчої мережі централізованого водопостачання області відібрано та досліджено по 8 проб питної води за мікробіологічними та санітарно - хімічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів виявлено по вмісту коліформних мікроорганізмів в 1 пробі води.

У зв’язку з чим керівнику КП «Попаснянський водоканал» та керівнику Гірської школи направлено листи щодо виявлення причин мікробіологічного забруднення питної води та їх усунення.

Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області проведено комісійні обстеження та встановлено порушення на КП «Господар» Жовтанецької сільської ради (Львівський район, с. Жовтанці, вул. Львівська, 2) (недотримання основних вимог експлуатації зон санітарної охорони, виробничий контроль безпечності та якості води перед надходженням у водопровідну мережу проводиться не у повному обсязі, технологічний регламент з описом технологічного процесу виробництва питної води не представлений) та Буське ПВКГ м. Буськ (недотримання основних вимог експлуатації зон санітарної охорони, виробничий контроль безпечності та якості води перед надходженням у водопровідну мережу проводиться не у повному обсязі).

Суб’єкту господарювання скеровано припис та скеровано пропозиції органам місцевого самоврядування щодо усунення порушень для забезпечення подачі населенню води гарантованої якості.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за звітний тиждень проведено плановий захід державного нагляду (контролю) об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання Березнегуватської селищної ради.

У ході планової перевірки було перевірено комунальний водопровід с. Вісунськ, два пункти доочищення води, що розташовані на комунальних водопроводах КП «Послуги» в с. Новоукраїнка та в смт Березнегувате та   5 шахтних колодязів громадського користування в с. Вісунськ.

На даний момент плановий захід державного нагляду (контролю) Березнегуватської селищної ради, Миколаївської області триває.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за звітний тиждень проведено перевірку об’єкту централізованого водопостачання. За результатами перевірки власнику джерела питного водопостачання надано припис щодо усунення виявлених порушень.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області протягом звітного тижня проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) на об’єкті централізованого водопостачання, а саме, виконання припису щодо усунення порушень КП «Добробут» Великобірківської селищної ради Тернопільського району.

За результатами перевірки встановлено, що результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, забруднення джерел питного водопостачання комунальним підприємством надаються до територіального органу Держпродспоживслужби. Пропозицій щодо організації зон санітарної охорони джерел водопостачання водозабірних споруд (артсвердловин) шляхом розробки відповідних проектів не виконані.

За даним фактом Великобірківська селищна рада та КП «Добробут» поінформували про те, що відповідно до рішення VII сесії Великобірківської селищної ради від 11.08.2020 «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для обслуговування об’єктів технічної інфраструктури комунального підприємства Великобірківської селищної ради КП «Добробут», укладено Договір з ліцензійною організацією   ТОВ «Геоземсервіс» про виготовлення відповідної документації. Порушені питання залишаються на контролі.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області спільно з представниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування здійснено комісійні перевірки 20 об’єктів централізованого водопостачання, 188 об’єктів нецентралізованого водопостачання та 1 об’єкту водовідведення.

Порушення виявлені на 13 об’єктах централізованого водопостачання, 139 об’єктах нецентралізованого водопостачання та 1 об’єкті водовідведення.

З метою забезпечення усунення виявлених порушень винесено 13 приписів та 6 відповідальних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

В ході здійснення комісійних перевірок на об’єктах централізованого водопостачання виявлені наступні порушення: відсутність технологічного регламенту, не розроблено проект організації зон санітарної охорони джерел водопостачання, водозабірних споруд, не дотримується режим зон санітарної охорони, недотримання кратності та обсягів проведення лабораторного контролю якості питної води та інші порушення.

В ході здійснення комісійної перевірки на об’єкті водовідведення - очисні споруди сел. Орілька Лозівського району становлено, що підприємством не здійснюється контроль за дотриманням концентрацій та рівнів шкідливих факторів на зовнішній межі санітарно-захисної зони, зверненої до житлової забудови.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області протягом звітного тижня проведено 2 обстеження об’єктів питного водопостачання в населених пунктах Верхньорогачицької ОТГ. За результатами обстежень на обох об’єктах встановлені порушення, керівникам підприємств надано пропозиції щодо їх усунення. За звітний період ініційовано та прийнято участь у 7 засіданнях комісії з питань ТЕБ та НС.

Працівниками Держпродспоживслужби в Хмельницькій області   за звітний тиждень обстежено 105 об’єктів (2 централізованого та 103 нецентралізованого водопостачання), на 86 з них виявлені порушення санітарного законодавства (2 централізованого та 84 децентралізованого водопостачання).

На об’єктах централізованого водопостачання встановлено наступні порушення: 2 об’єкти централізованого водопостачання не взяті на баланс сільської ради (відсутня документація) не створені зони санітарної охорони І поясу, башти Рожновського потребують ремонту, фарбування та очищення, територія потребує очищення, не ведеться журнал реєстрації аварійних ситуацій та проривів, не розроблений та погоджений технологічний регламент водопідготовки, не вирішено питання щодо проведення виробничого лабораторного контролю якості та безпечності питної води.

На об’єктах нецентралізованого водопостачання встановлено наступні порушення: частина колодязів громадського користування потребує ремонту або оновлення, несвоєчасно та не в повній мірі проводиться дезінфекція та очистка, на більшість із перевірених колодязів громадського користування відсутні санітарні паспорти, графіки дослідження питної води за видом контролю та переліком показників, періодичністю, місцями (точками) відбору, не проводиться періодичний виробничий контроль безпечності та якості питної води.

Балансоутримувачам об’єктів централізованого водопостачання надано 2 приписи із пропозиціями щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів централізованого питного водопостачання до нормативних вимог. Виконання приписів взято на контроль. Направлено інформаційний лист в органи місцевого самоврядування.

Працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області провели 1 планову перевірку об’єкту централізованого водопостачання (КП «Водоканал» м. Корсунь-Шевченківський), у ході якої виявлено окремі порушення санітарних норм та правил, зокрема, щодо відсутності атестації відомчої лабораторії, проведення досліджень на окремі санітарно-хімічні показники.

За результатами перевірки керівнику КП «Водоканал» направлено припис щодо усунення виявлених порушень.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області у звітному тижні проведено 7 моніторингових обстежень джерел нецентралізованого водопостачання у Кіцманському районі.

Під час обстежень об’єктів нецентралізованого водопостачання порушень, в частині облаштування громадських криниць, не встановлено. На 3 об’єкти відсутні санітарні паспорти, не представлено угоду на проведення лабораторного контролю якості та безпечності питної води та на проведення дезінфекції. Балансоутримувачу криниць надано рекомендацію щодо усунення виявлених порушень.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області взято участь у комісійних перевірках 2 об’єктів централізованого водопостачання, а саме: сільські водогони с. Н. Боровичі та   с. Гірськ Корюківського району. У ході проведення перевірок порушення санітарного законодавства не виявлено.

Також, проведено 2 планові заходи державного нагляду (контролю) у сфері санітарного законодавства (КП «Черінігвводоканал» м. Чернігів,  КП «Міськдобробут»               м. Бобровиця Ніжинського району).

За результатами планових заходів державного нагляду (контролю) виявлені наступні порушення:

КП «Черінігвводоканал» - не в повному обсязі надається інформація про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, забруднення джерел питного водопостачання до територіального органу Держпродспоживслужби;

КП «Міськдобробут» - відсутні медичні огляди у працівників підприємства, не надається інформація про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, забруднення джерел питного водопостачання до територіального органу Держпродспоживслужби; башта та приміщення насосної станції артсвердловини № 3 знаходяться в незадовільному санітарному стані.

За результатами перевірок балансоутримувачам надані приписи щодо усунення виявлених порушень.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві у звітному тижні обстежено насосну станцію III підйому «Смородинська» ПРАТ «АК «КИЇВВОДОКАНАЛ». Виявлені недоліки щодо утримання першого поясу (суворого режиму) ЗСО зазначеної насосної станції.

Підготовлено лист на адресу ПРАТ «АК «КИЇВВОДОКАНАЛ» щодо належного утримання першого поясу (суворого режиму) ЗСО відповідної насосної станції.

З 6 досліджених проб питної води, відібраних з бюветних комплексів, в 4-х пробах встановлення відхилення за показниками епідемічної безпеки та в 4-х пробах – за санітарно - хімічним показникам безпечності та якості питної води.

Підготовлено лист на адресу СВКП «КИЇВВОДФОНД» щодо зупинки роботи відповідних бюветних комплексів та приведення якості питної води бюветних комплексів у відповідність до гігієнічних вимог.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux