З 6 травня Чернігівська область входить до числа регіонів із «помаранчевим» рівнем епідемічної небезпеки поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-COV-2.
Протягом періоду встановленого «червоного» рівня і посилення карантинних обмежень, з 29 березня до 5 травня включно, фахівці територіальних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області провели 6487 різних заходів державного контролю за дотриманням протиепідемічних вимог суб’єктами господарювання. Перевірки відбувалися щоденно, в тому числі у вихідні та святкові дні.
Протягом зазначеного періоду перевірили 3167 об’єктів торгівлі продовольчими і 2099 - непродовольчими товарами, 669 закладів громадського харчування, 82 перукарні. Здійснили 125 санітарно-епідеміологічних обстежень агропродовольчих ринків, 168 - дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, 31 - громадського транспорту. Також, заходи державного контролю проводили на інших об’єктах нагляду (146).
Під час перевірок, більшість яких відбувалась за участю представників Національної поліції та органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, виявили 848 порушень вимог санітарного законодавства. Суб’єктам господарювання надані пропозиції по їх усуненню.
Здійснення спільних рейдів свідчить про належний рівень комунікації між державними органами влади, а саме Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернігівській області та Національною поліцією, щодо питань дотримання протиепідемічних заходів.
Крім того, до порушників застосували й інші заходи реагування, зокрема, склали 115 протоколів про адміністративне правопорушення за статтею 44-3 КУпАП «Порушення правил щодо карантину людей». У 132 випадках про виявлені недоліки поінформували органи місцевої влади та правоохоронні органи.
Найбільша кількість порушень стосувалась недотримання соціальної дистанції між відвідувачами і дезінфекційного режиму, відсутності засобів індивідуального захисту та місць для їх утилізації.
Попри те, що з 6 травня Чернігівщина входить до числа регіонів із «помаранчевим» рівнем епідемічної небезпеки і карантинні обмеження на її території дещо послаблені, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області продовжують здійснювати контроль за виконанням відповідних протиепідемічних заходів.