Щодо посилення державного нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання станом на 08.04.2021
опубліковано 08 квітня 2021 року о 17:13

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 Держпродспоживслужбою посилено державний  санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів країни. 

Держпродспоживслужба  спільно з місцевими органами виконавчої влади та за участю органів місцевого самоврядування у поточному році продовжує здійснювати перевірки об’єктів систем водопостачання щодо виконання дотримання ними вимог протиепідемічних заходів, зокрема стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді,  контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.

Фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби  активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.

За інформацією територіальних органів наразі під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 63532  об’єктів водопостачання, у тому числі 10323 об’єкти централізованого і 53209 об’єктів нецентралізованого водопостачання, та 1975 об’єктів водовідведення.

Станом на 08 квітня 2021 року здійснено 2372 комісійних  перевірок об’єктів водопостачання, зокрема  810 об’єктів централізованого та 1558 об’єктів нецентралізованого водопостачання.

Під час здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства із перевірених об’єктів водопостачання порушення встановлено на 1017 об’єктах (42,9%), у тому числі на 446 об’єктах централізованого водопостачання (55,1%) та 565 об’єктах нецентралізованого водопостачання (36,3%).

З початку звітного періоду обстежено 79 об’єктів водовідведення, порушення встановлено на 33 об’єктах (41,8%).

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

З початку року досліджено 6471 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі за результатами відомчого контролю, частка відхилень від гігієнічних норм склала 2,4%. Досліджено за мікробіологічними показниками - 1324 проб, відхилення склало 1,9 % та санітарно-хімічними показниками - 5212 проб, відхилення від гігієнічних норм  склало 2,6 %.

Досліджено 458 проб води питної із джерел децентралізованого водопостачання, відхилення встановлено у 73 пробі (15,9%),  зокрема за  санітарно-хімічними показниками відхилення виявлено у  пробах (19,7%) та      за мікробіологічними показниками у 30 пробах (12,9%).

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 93 засідання комісій ТЕБ та НС, видано 371 припис  (пропозиції), у тому числі рекомендаційних листів, накладено 53 штрафи на суму 72172 грн.

За результатами обстеження фахівцями Держпродспоживслужби у Харківській  області до правоохоронних органів передано одну справу.

 Основними порушеннями на об’єктах централізованого водопостачання  є порушення облаштування та організації зон санітарної охорони артсвердловин, зношеність обладнання та мереж, відсутність виробничого лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу, не проводиться профілактична промивка та дезінфекція водопровідних споруд, відсутність паспорту радіаційної безпеки на артезіанські свердловини; встановлені  факти недостатнього запасу дезінфікуючих засобів, порушується періодичності проходження медичних оглядів персоналом та проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води, відсутність засобів індивідуального захисту у працівників водоочисних споруд тощо.

        На переважній більшості об’єктів нецентралізованого водопостачання виявлено порушення, зокрема не проводиться щорічне планове обстеження колодязів, їх чищення, дезінфекція та знезараження питної води, не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні санітарні паспорти, не визначений балансоутримувач.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам підприємств направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єкту централізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Керівниками територіальних органів  Держпродспоживслужби посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів. Робота в даному напрямку продовжується.


Так, за інформацією Головного управління Держпродспоживслужби  у Вінницькій області за звітний тиждень перевірено 5 об’єктів нецентралізованого питного водопостачання, на всіх встановлені порушення. За результатами обстежень на адреси балансоутримувачів направлено пропозиції щодо усунення порушень.

Головним управлінням Держпродспоживслужби у Волинській області  за звітний тиждень проведено обстеження 3 об’єктів водопостачання: 1 – централізованого (водопровід с. Суходоли КП «Зарічанське ВУЖКГ», Володимир-Волинська територіальна громада, Володимир-Волинський район) та 2 – нецентралізованого (локальні артсвердловини ЗОШ І-ІІ ст. с. Гайки, Оваднівська територіальна громада, Володимир-Волинський район, ЗЗСО «Ворокомлівський ліцей» с. Ворокомле, Камінь-Каширська територіальна громада, Камінь-Каширський район).

За результатами здійснених заходів порушень вимог санітарного законодавства не встановлено.

Головним управлінням Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області з 31.03.2021 розпочато 3 планових перевірки суб’єктів господарювання, що здійснюють питне водопостачання та водовідведення на території Дніпропетровської області. Перевірки тривають.Протягом звітного тижня працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області в складі комісій проводили обстеження об’єктів централізованого та децентралізованого водопостачання, пунктів розливу питної води, об’єктів водовідведення.

Так, були обстежені комунальний водопровід КП «Баранівка міськводоканал» Баранівського району, Закусилівський сільський водопровід КП «Комунальник» Народицької селищної ради Народицького району (встановлені порушення щодо організації та облаштування зони санітарної охорони суворого режиму артсвердловин, відсутності знезаражуючих установок, неефективності роботи станції знезалізнення води), Парипський сільській водопровід Попільнянського району.

Також, протягом поточного тижня були залучені до перевірок 6 пунктів розливу питної води. Порушень вимог санітарного законодавства не виявлено.

За результатами комісійних перевірок об’єктів нецентралізованого водопостачання встановлено, що перевірені об’єкти нецентралізованого водопостачання (громадські криниці) утримуються в незадовільному санітарно-технічному стані, порушуються вимоги щодо їх облаштування та утримання, не проводиться механічне очищення та дезінфекція, відсутні санітарні паспорта на джерела децентралізованого водопостачання.

За результатами проведених комісійних обстежень об’єктів водопостачання спеціалістами територіальних управлінь надані пропозиції та направлені приписи на адресу керівників підприємств, голів ОТГ щодо усунення порушень вимог санітарного законодавства.

За звітний тиждень працівниками Головного управління Держпродспоживслужби  в Закарпатській області проведено 2 комісійні перевірки об’єктів нецентралізованого водопостачання і 1 об’єкту водовідведення.

Обстежено джерело водопостачання та локальний водопровід закладу дошкільної освіти с. Оноківці Ужгородського району, джерело водопостачання - шахтний колодязь та локальні очисні споруди закладу дошкільної освіти с. Луг Рахівського району.

Порушення в ході перевірки не виявлені. За результатами перевірок та досліджень за поточний тиждень приписи про усунення порушень не надавались.

На території Кіровоградської області за поточний тиждень обстежено 1 водогін централізованого водопостачання (порушень не становлено), 6 об’єктів нецентралізованого водопостачання, на 5 об’єктах виявлено порушення.

Основними порушеннями, виявленими на об’єктах нецентралізованого водопостачання є відсутність санітарних паспортів на колодязі. На балансоутримувачів направлено 2 рекомендаційних листа.

За невиконання припису на балансоутримувача об’єкту централізованого водопостачання складено протокол про адміністративне правопорушення.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області проведено проведено 1 комісійну перевірку об’єкту водовідведення та 4 комісійні перевірки об’єктів централізованого водопостачання. Зокрема перевірено водогони сіл Лозуватка, Орлівка, Федчине, Малохатка. Джерелом водопостачання є свердловини, які функціонують з 1963-1976 років, паспорти оформлені. Загальна кількість водокористувачів по кожному водогону близько 20-30 осіб.

Відповідно до пропозицій, наданих комісією за результатами попереднього обстеження в 2020 році, на водогонах сіл Орлівка, Федчине, Малохатка шахти всіх свердловин обладнано кришками, які замикаються, проведено благоустрій територій зон суворого режиму всіх свердловин.

Проте, не забезпечено відомчий лабораторний контроль питної води, не розроблено робочу програму виробничого контролю якості води джерела перед її надходженням у водопровідну мережу, не обладнано водозабірні крани на свердловинах у селах Лозуватка, Федчине, Малохатка, у зв’язку з чим неможливо здійснити лабораторний контроль питної води на показники епідемічної безпеки перед надходженням у водопровідну мережу, на час проведення комісійної перевірки не представлені медичні книжки персоналу систем водопостачання сіл Лозуватка, Орлівка, Федчине, Малохатка.

За результатами комісійних обстежень голові Шульгинської сільської ради направлений лист щодо усунення виявлених недоліків.

За результатами комісійної перевірки   вул. Набережна, 65) порушень не встановлено.

Проведено моніторингові обстеження внутрішніх водопровідних мереж 7 закладів Біловодського району (заклади освіти, громадське харчування, магазин), їх санітарно-технічний стан задовільний.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за звітній тиждень проведено планові перевірки 31 об’єкту водопостачання (централізоване водопостачання – 11, нецентралізоване – 20).

Перевірено 2 водопроводи ЖКП «Калина» Воскресенської сільської ради та 9 водопроводів і 20 шахтних колодязів Новомаріївської сільської ради

Основні порушення, що встановлені при перевірці: виробничий контроль якості питної води ведеться з порушенням вимог санітарного законодавства стосовно періодичності та переліку показників, перший пояс зони суворого режиму навкруги джерел водопостачання (свердловин) неорганізований, технологічний регламент виробництва питної води не розроблено, санітарно-технічний стан шахтних колодязів незадовільний.

За результатами перевірок надано 2 приписи щодо усунення встановлених порушень

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за звітний тиждень проведено 29 перевірок об’єктів водопостачання, з них централізованого – 25, нецентралізованого – 4. Порушення  встановлено на 15 об’єктах централізованого водопостачання та на 3 об’єктах нецентралізованого. Власникам джерел питного водопостачання надано 15 приписів та пропозицій щодо усунення порушень.

Так, проведено комісійну перевірку КП «Пирятинський міський водоканал». За результатами перевірки встановлено, що перший пояс зони санітарної охорони навколо свердловини не спланований, оголовок свердловини потребує ремонту.

При перевірці КП «Новомартиновицьке» встановлено, що не проводиться виробничий лабораторний контроль, відсутній кран для відбору води з башти Рожновського № 2.

За результатами перевірки Лелюхівського СКП виявлено такі порушення: межі зони санітарної охорони 6 свердловин та споруд не визначені проектом та не огорожені, на оголовку 1 свердловини відсутній захисний павільйон, не на всіх свердловинах та баштах є крани для відбору проб води, не проводиться виробничий лабораторний контроль тощо.

За результатами перевірок керівникам підприємств направлено  приписи та пропозиції.

За звітний тиждень працівниками Головного управління Держпродспоживслужби  в Рівненській області здійснено перевірки 5 об’єктів нецентралізованого водопостачання. На 4 об’єктах водопостачання (шахтний колодязь) закладів дошкільної освіти встановлені порушення  (відсутній паспорт на водний об’єкт, не здійснюється контроль безпечності та якості питної води за мікробіологічними та органолептичними показниками згідно вимог).

За результатами перевірок направлено приписи керівникам закладів щодо усунення встановлених порушень.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області   протягом  02 – 08 квітня 2021 року у проведений позаплановий захід державного нагляду на водогоні обслуговуючого кооперативу «Реть» с. Тулиголово Кролевецького району з метою перевірки виконання припису щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення планового заходу державного нагляду. Порушення усунені, заходи, вказані в приписі, виконані в повному обсязі.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Тернопільській області 06.04.2021 розпочато планові заходи державного нагляду (контролю) 2 об’єктів централізованого водопостачання: ДКП «Тернопільводоканал» (м. Тернопіль) та  КП «Комун-сервіс» (м. Шумськ).

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області спільно з представниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування здійснено комісійні перевірки 7 об’єктів централізованого водопостачання та 10 об’єктів нецентралізованого водопостачання.

Порушення виявлені на всіх об’єктах централізованого і нецентралізованого водопостачання.

З метою забезпечення усунення виявлених порушень винесено 7 приписів та 3 відповідальні особи притягнуто до адміністративної відповідальності.

В ході здійснення комісійних перевірок на об’єктах централізованого водопостачання виявлені такі порушення: відсутність технологічного регламенту, який пройшов державну санітарно-епідеміологічну експертизу та отримав позитивний висновок (водогони сел Старовірівка та Сподобівка Шевченківської селищної ради), невідповідність показників безпечності та якості питної води нормативним вимогам (водогони села Старовірівка та села Сподобівка Шевченківської селищної ради), не виконане огородження зони суворого режиму навколо свердловини (водогін села Сомівка Комунального підприємства «Водоканал» Зачепилівської селищної ради), недотримання кратності та обсягів проведення лабораторного контролю якості питної води (Товариство з обмеженою відповідальністю фірма «Ордана», водогін села П’ятигірське Комунального підприємства «П’ятигірське» ) та інші.

Основні  порушення на об’єктах нецентралізованого водопостачання: недотримання кратності та обсягів проведення лабораторного контролю якості питної води, не забезпечено проведення щорічного планового обстеження колодязів, їх чищення та профілактичної дезінфекції громадських колодязів, не оформлені санітарні паспорти на інженерні споруди нецентралізованого питного водопостачання.

Працівниками Голопристанського,  Нижньосірогозького та Новотроїцького управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області протягом звітного тижня спільно з органами місцевого самоврядування проведено обстеження 25 об’єктів питного водопостачання в населених пунктах Голопристанського, Нижньосірогозького Скадовського, Іванівського ОТГ та         м. Херсон. Порушення встановлено на 23 об’єктах.

За результатами обстежень керівникам підприємств надано пропозиції про усунення виявлених порушень.

Працівниками Держпродспоживслужби в Хмельницькій області   за звітний тиждень обстежено 78 об’єктів питного водопостачання (централізованого – 4, нецентралізованого водопостачання - 74), на 24 з них виявлені порушення санітарного законодавства (централізованого - 3 та нецентралізованого водопостачання - 21).

Серед встановлених порушень на об’єктах централізованого питного водопостачання такі: споруда артезіанської свердловини потребує проведення поточного ремонту, не ведеться журнал реєстрації аварійних ситуацій та проривів, не розроблений та погоджений визначеним чином технологічний регламент водопідготовки, не вирішено питання щодо проведення виробничого лабораторного контролю за якістю та безпечністю питної води відповідно до санітарного законодавства.

Серед встановлених порушень на об’єктах нецентралізованого питного водопостачання такі: частина колодязів громадського користування потребує ремонту, на значній кількості обстежених об’єктів несвоєчасно та не в повній мірі проводиться дезінфекція та очистка (акти дезінфекції джерел водопостачання відсутні), відсутні санітарні паспорти, графіки дослідження питної, не проводиться періодичний виробничий контроль безпечності та якості питної води тощо.

Балансоутримувачам об’єктів централізованого водопостачання надано 4 приписи із пропозиціями щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів централізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області взяли участь у 6 перевірках об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання, порушення санітарних норм та правил виявлені на 4 з них, зокрема на КП «Тальнівський водоканал», КП «Чигирин» та об'єкті нецентралізованого водопостачання Лящівського НВК Золотоніського району (не в повному об’ємі проводиться виробничий лабораторний контроль якості та безпечності питної води).

За результатами перевірок керівникам об’єктів направлено 4 приписи щодо усунення виявлених порушень.


Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області у звітному тижні проведено 8 моніторингових обстежень джерел нецентралізованого водопостачання у Сторожинецькому (4) та Путильському (4) районах.

Під час обстежень об’єктів нецентралізованого водопостачання порушень, в частині облаштування громадських криниць, не встановлено.

Проте в Путильсьому районі, на час обстеження, не було представлено угод на проведення лабораторного контролю якості та безпечності питної води та на проведення дезінфекції води.

Балансоутримувачу криниць надано припис щодо усунення встановлених порушення.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області взято участь у комісійних перевірках 11 об’єктів централізованого водопостачання (водогін КП «Корюківкаводоканал»   (м. Корюківка, с. Наумівка, с. Сядрине Корюківського району), водогін с. Боршна Сухополов’янської сільської ради Прилуцького району, водогін сел Суничне та Загребля Корюківського району, водогони ПП «Джерело Ф» с. Піски, с. Киселівка, с. Брусилів, с. Семенягівка, с. Пакуль Чернігівського району).

При проведенні перевірок порушення санітарного законодавства виявлено на 3 об’єктах (відсутня огорожа зони санітарної охорони артсвердловини, територія потребує прибирання від сміття та сухостою, територія водозабору с. Суничне не огороджена, не достатня кількість засобів знезараження в с. Загребля).

Також, комісійно перевірено 4 об’єкти нецентралізованого водопостачання (3 свердловини ТОВ «Земля і Воля» с. Мирне, м. Бобровиця Ніжинського району,  1 артсвердловина СТОВ А/ф «Світанок» с. Жадове).

 У ході проведення перевірок встановлено, що не проводиться лабораторний контроль питної води СТОВ А/ф «Світанок». З метою усунення порушення на адресу субєкта господарюваня надіслано відповідного листа.

Також, проведено 1 плановий захід державного нагляду (контролю) водогону с. Редьківка КП «Редьківське» Новобілоуської сільської ради, за результатами якого на адресу підприємства направлено припис щодо уусунення порушення.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві за звітний  тиждень обстежено 5 бюветних комплексів СВКП «КИЇВВОДФОНД» та виявлені недоліки щодо утримання першого поясу (суворого режиму) ЗСО артезіанських свердловин одного бюветного комплексу.

На адресу СВКП «КИЇВВОДФОНД» направлено лист щодо належного утримання першого поясу (суворого режиму) ЗСО артезіанських свердловин відповідних бюветних комплексів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux