В Україні ось уже рік поспіль під патронатом дружини Президента Олени Зеленської відбувається реформа шкільного харчування. Реформа впроваджується Міністерством освіти і науки, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
У межах реформування в кожній області діють регіональні плани щодо створення найкращих умов для безпечності харчування в закладах освіти, проводиться систематичне навчання персоналу, задіяного в організації шкільного харчування.
На жаль, на сьогодні є багато виробників, які фальсифікують свою продукцію, в першу чергу це стосується молочних виробів. Згідно з повідомленням антимонопольного комітету України, серед продуктів харчування вершкове масло фальсифікується найчастіше.
Нині одним із сучасних методів визначення справжності жирів є капілярна газова хроматографія. За ініціативи керівництва Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області з позабюджетних коштів регіональної державної лабораторії було закуплено нове обладнання на базі апаратно-програмного комплексу «Хроматек – Кристал 5000». Нещодавно придбане обладнання було введено в експлуатацію і фахівці регіональної державної лабораторії Головного управління Держпродспоживслужби провели своєрідну презентацію його роботи. За словами начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Івана Гуледзи, таке обладнання дасть змогу забезпечити якісні лабораторні дослідження молочних продуктів на вміст тригліциридів, а також інших продуктів тваринного і рослинного походження на вміст хлорорганічних та фосфорорганічних пестицидів.