Донецька область долучилася до програми контролю сирого молока
опубліковано 09 квітня 2021 року о 11:51

8 квітня відбувся черговий обласний вебінар «Забезпечення якості та безпечності молока, що вводиться в обіг: нові вимоги та можливості».Захід був організований Головним управлінням Держпродспоживслужби (ГУ) у Донецькій області у співпраці зі швейцарсько-українською програмою «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (надалі – Програма), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

До онлайн заходу приєдналися та брали активну участь фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби у Донецькій області, регіональної державної лабораторії (РДЛ) Держпродспоживслужби, а також господарства з виробництва молока, що вже висловили готовність долучитися до Пілотного проєкту з запровадження «Програми контролю сирого молока».

Метою заходу було підвищити рівень обізнаності про впровадження нових вимог до якості та безпечності молока, важливість безперервного моніторингу даних про результати дослідження молока та участь в Пілотному проєкті на базі ІТ-платформи Держпродспоживслужби «Молочний модуль».

Так, захід розпочався з вступного слова директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Бориса Кобаля, який наголосив на важливості впровадження Програми контролю сирого молока на національному рівні. Саме в цьому напрямку ведеться робота з підготовки областей в частині лабораторної спроможності як з дослідження, так і відбору зразків. Україна залишається експортером молочної продукції та має довести високий рівень якості та безпечності як для споживачів країн-призначення, так і внутрішнього ринку відповідно до оновленого законодавства.

Ірина Висоцька, координатор компонента «Молочний сектор» Програми, розповіла учасникам про основні зміни в харчовому законодавстві, на які варто звернути увагу операторам ринку молока та молочних продуктів.

Олена Гальченко та Криволап Андрій, фахівці відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Донецькій області розповіли про підходи до впровадження пілотного проєкту «Програма контролю сирого молока» в Донецькій області. Про важливість лабораторної складової у цьому процесі наголосила заступник директора Донецької РДЛ Держпродспоживслужби Наталія Нікітіна. На сьогодні, ГУ Держпродспоживслужби у Донецькій області, та Донецька РДЛ Держпродспоживслужби вже зареєстровані у Молочному модулі. Головним завданням другої частини заходу було навчити усіх користувачів (оператор ринку, делегат відбору зразків, лабораторія, адміністратор, інспектор), як легко та ефективно нею користуватися. Переваги використання Молочного Модуля продемонстрував Борис Кобаль на прикладі свого користувацького доступу інспектора національного рівня.

До речі, 6 квітня 2021 р. відбулося перше засідання робочої гру.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux