Щодо поширення інформації у медіа про імпортовані мандарини
опубліковано 24 листопада 2023 року о 17:01

Україна як кандидат на вступ до Європейського Союзу використовує національну систему контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів, еквівалентну системі Європейського Союзу, що базується на важливому принципі забезпечення контролю «від лану до столу».

Так, 20 листопада 2023 року через RASFF надійшло повідомлення № 2023.8018 стосовно виявлення диметоату в мандаринах з Єгипту, що експортувались з Греції.

Держпродспоживслужбою проаналізовано супровідні документи до повідомлення № 2023.8018 та встановлено, що результати лабораторних досліджень були проведені 15 березня 2023 року, а нотифікація отримана лише 20 листопада 2023 року.

У зв’язку з цим, Держпродспоживслужба звернулась до Європейської Комісії (команди RASFF) для уточнення інформації по зазначеному випадку та отримала відповідь, що компетентним органом Греції наразі проводиться перегляд усіх своїх попередніх нотифікацій.

За інформацією, наданою Північним міжрегіональним головним управлінням Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні, лютого 2023 року завезено та оформлено одну партію мандарин з Єгипту, загальною вагою
14,77 тонн (2715 ящиків).

Наразі Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області проводиться позаплановий захід державного контролю ТОВ «Фудком», під час якого зазначений оператор ринку надав підтверджуючі документи стосовно повернення 10027,4 кг мандарин назад до постачальника DROSERO TRADE S.M. P.C., у зв’язку з їх пошкодженням та втратою товарного вигляду.

Держпродспоживслужба продовжує і надалі здійснювати всі необхідні заходи для захисту громадян України як споживачів імпортованої продукції. 

Довідково. Одним із важливих кроків на вступ до ЄС є виконання вимог Регламенту Європейського Парламенту і Ради № 178/2002 від 28 січня 2002 року з метою належного та ефективного здійснення моніторингу будь-яких ризиків, пов’язаних із захистом здоров’я та безпечністю харчових продуктів. 

Для виконання своїх обов’язків Держпродспоживслужба отримує повідомлення, що передаються через європейську систему швидкого оповіщення (Rapid Alert System for Food and FeedRASFF) – система швидкого обміну інформацією щодо наявності ризику для здоров’я людини, пов’язаного з харчовими продуктами і кормами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux