Сергій Ткачук: українському свинарству потрібні нові ринки збуту власної продукції, а для цього необхідно разом з бізнесом побудувати якісну систему контролю
опубліковано 13 червня 2024 року о 14:11

Українському бізнесу потрібно нові ринки збуту власної продукції, але перешкодою для експорту свинини до інших країн є не лише епізоотична ситуація. Для того, щоб розпочати експорт, проводиться аудит системи державного контролю та інспектування українських підприємств. Про це повідомив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук під час форуму «Зерно. Свині. М'ясо».

«В європейських країнах розроблені механізми простежуваності за обігом сільськогосподарських тварин та продукції тваринного походження. В Україні також є сучасна система ідентифікації тварин, а саме Єдиний державний реєстр тварин. В свинарстві ця система неповністю працює, оскільки власники свиней як фізичні так і юридичні особи не спішать робити ідентифікацію тварин, а саме з цього починається процес контролю відстеження походження продукції свинарства. Ми виявляємо господарства, де утримується 12-13 тис. свиней, і тварини не ідентифіковані», — зазначає Сергій Ткачук.

За його словами, ще одним питанням, яке потрібно вирішити, є надання підприємствами звітності про рух поголів’я тварин. Відповідно до наказу Мінагрополітики від 01.12.2017 №639 кожне господарство, яке вирощує свиней, чи переробне підприємство має подавати звітність про рух поголів’я тварин.

«Станом на квітень таку звітність Держпродспоживслужбі подавало 16% підприємств, зараз — 29%. Сьогодні ми проводимо роботу в цьому напрямі за допомогою цифровізації. Якщо підприємство не подає такий звіт в системі, в такому разі Держпродспоживслужба не може оформити ветеринарні документи для подальшої реалізації продукції свинини», — пояснює Сергій Ткачук.

Він додав, що з 3541 діючих в Україні підприємств, які займаються вирощуванням свиней, 1100 подали звітність про переміщення тварин, і лише 32 з них — в електронному вигляді.

Також ідентифікація та реєстрація свиней запроваджена з метою поширення збудників хвороб та плануванню ветеринарно-санітарних заходів. Адже натепер поширення африканської чуми свиней (АЧС) є глобальною проблемою для свинарства, оскільки жоден регіон не залишився неушкодженим.

Держпродспоживслужба рекомендує суб’єктам господарювання застосовувати функції електронного персонального кабінету користувача Єдиного державного реєстру тварин для спрощення процедури ідентифікації і реєстрації тварин.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux