Сергій Ткачук: результати діяльності Держпродспоживслужби за 2023 рік
опубліковано 27 лютого 2024 року о 19:30

В 2023 році порушення щодо дотримання вимог антитютюнового законодавства встановлені у 72,0% при проведені позапланових перевірок, а саме найчастіше виявлено щодо заборони реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів і складає цей показник 70%, наступні позиції розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства – 20,6% та не відведення спеціальних місць для куріння – 9,4%. Розповів Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук під час публічного звіту за результатами діяльності Держпродспоживслужби у 2023 році.

У 2023 році працівники Держпродспоживслужби взяли участь у санітарно-епідеміологічному розслідуванні 60 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 1020 осіб, у тому числі 420 дітей (41%). По кількості спалахів, це дещо більше ніж за 2022 рік, коли працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 55 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких постраждало 512 осіб, у тому числі 213 дітей (41,6%).

Держпродспоживслужба впродовж минулого року, попри збройну агресію російської федерації, повною мірою забезпечила безперебійне здійснення заходів офіційного контролю, направлених на перевірку безпечності харчових продуктів, кормів, побічних продуктів тваринного походження, які ввозяться (пересилаються) на митну територію України. Загальна кількість затриманих вантажів щодо яких встановлено невідповідність законодавству України, за результатом державного контролю/державного ветеринарно-санітарного контролю під час ввезення (пересилання) на митну територію України – 82 вантажі. Найбільший обсяг складають вантажі з м’ясом та м’ясопродуктів, на другому - риба та рибопродукти (всього), на третьому - молоко та молокопродукти. Значний обсяг затримано з іншими продуктами (яйця, мед та інші).

Впродовж 2023 року територіальними органами Держпродспоживслужби в було видано 10453 посвідчення про право роботи з пестицидами та 301 підтверджень на зразки насіння та садивного матеріалу, затверджено розташування 349 насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин. Порівняно з 2022 роком ці показники зросли від 23% до 37%, окрім загальної площі обстеження з метою виявлення шкідливих організмів – залишається на рівні з попереднім роком. Також зріс показник видачі фітосанітарних сертифікатів для експорту та фітосанітарних сертифікатів на реекспорту – на 3,2%.

З метою забезпечення фітосанітарних вимог інших країн для експорту об’єктів регулювання з України Держпродспоживслужбою встановлено 2690 вільних ділянок на площі 141,5 тис. га та 72,2 тис.м2. Це дало змогу здійснювати експорту до КНР, країн ЄС, Республіки Туреччина – лісоматеріалів, Республіки Молдова, Держави Ізраїль та інших.

Спостерігається тенденція щодо погіршення епізоотичного стану, так як у порівнянні з попередніми роками збільшилась кількість випадків захворювання тварин на сказ, грип птиці, АЧС та лейкоз. Причина є одною і саме важливою – у зв’язку із воєнним станом обмежені можливості виконання комплексу заходів щодо боротьби зі захворюваннями. Також необхідно зазначити, що на територіях бойових дій Держпродспоживслужба не має змоги провести нашу роботу. І як всім зрозуміло контроль за міграцією тварин не реально здійснити. Тому надзвичайно важлива робота фахівців Держпродспоживслужби в прифронтових регіонах. Активно співпрацюємо з територіальними громадами, громадянами та суб’єктами господарювання, окремо наголошуємо - дотримуватися протиепізоотичних заходів по профілактиці основних інфекційних і паразитарних хвороб та звертатися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби.

«Держпродспоживслужба – це не служба одного напряму чи сфери, це велика робота кожного з наших фахівців, адже ми забезпечуємо продовольчу та фітосанітарну безпеку нашої країни, епізоотичне та санітарно-епідемічне благополуччя населення, її імідж на міжнародному ринку як надійного торговельного партнера та захищаємо права споживача. Є плани та проєкти на 2024 рік. Ми працюємо заради нашої Перемоги та майбутнього України! Я переконаний, що результати діяльності за цей рік будуть ще вищі, які я зможу презентувати в наступному році», - зазначив Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

Держпродспоживслужба продовжує працювати у напрямі цифровізації, що зменшить бюрократію, ризики корупції та допоможе створити державну структуру та її діяльність прозорою. А саме в 2023 розроблено програмне забезпечення Єдиного державного реєстру домашніх тварин, здійснюється інтеграція з ветеринарними системами ліцензованих ветеринарних лікарів для зручності роботи з Реєстром. Також у рамках надання комплексної електронної публічної послуги «е-підприємець» Держпродспоживслужбою доопрацьовано програмне забезпечення «Державний реєстр потужностей операторів ринку», що дозволить надавати послуги з державної реєстрації потужностей операторів ринку, зокрема засобами Порталу ДІЯ. Проходить бета-тестування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux