Про харчову безпеку та систему НАССР в навчальних закладах розповіли кухарям Кіровоградщини
опубліковано 09 червня 2021 року о 17:10

Кухарі навчальних закладів Кіровоградської області розпочали п’ятиденний курс підвищення рівня професійної кваліфікації. З метою поліпшення поінформованості кухарів, стосовно харчової безпеки та системи НАССР в закладах освіти, лекторами виступили фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області - заступниця начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Світлана Яніцька і начальник відділу безпечності харчових продуктів Руслан Крайносвіт.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області розповіли про методи покращення якості харчування дітей, профілактики харчових отруєнь, виключення недобросовісних суб’єктів господарювання з ланцюга постачання харчових продуктів до навчальних закладів, поліпшення матеріально-технічної бази харчоблоків.

Окремим питанням для обговорення стало введення системи НАССР в закладах освіти, що є обов`язковою умовою для гарантування безпечного харчування дітей. Крім того, принципи НАССР дають впевненість і гарантію в дотриманні санітарних та гігієнічних норм при організації харчування в школах. Їдальні відносяться до підприємств громадського харчування, тому згідно з законодавчими вимогами система управління безпечністю (принципи НАССР) на цих об’єктах повинна впроваджуватись обов`язково.

Відповідно до системи НАССР ретельний контроль повинен відбуватись на етапах:

зберігання продуктів, які швидко псуються;

дотримання особистої гігієни працівників їдалень і санітарних норм в приміщенні;

дотримання технології приготування їжі.

У багатьох їдальнях весь технологічний ланцюг (всі технологічні процеси) виконуються в одному місці. А саме: прийом сировини від постачальників, її зберігання, обробка продуктів, приготування страв, подання і споживання як правило об’єднані в одному просторі. В умовах, де немає чітко розмежованих зон, технологічний контроль процесів та безпечності продукції повинен бути особливо жорстким. Необхідно розробити і впровадити документацію (програми виконання санітарних норм, аналіз небезпечних факторів які впливають на продукт), провести навчання працівників.

Дотримання основних принципів НАССР в навчальних закладах призведе до цілого ряду позитивних моментів:

неможливість потрапляння до закладу неякісного продукту, адже ще на етапі прийому від постачальника можливо в документальній формі відстежити походження та умови зберігання сировини перед тим, як вона потрапить до харчоблоку;

контроль за санітарно-гігієнічними умовами технологічного процесу (миття та дезінфекція кухонного і столового інвентарю, дотримання правил особистої гігієни, прибирання сміття та відходів, боротьба зі шкідниками, приготування страв);

виключення ризику перехресного забруднення продукції шляхом дотримання правил зберігання харчових продуктів, враховуючи товарне сусідство (згідно з вимогами НАССР сирі та готові продукти повинні зберігатися окремо);

своєчасна утилізація або повернення постачальнику товарів неналежної якості.

Учасники зібрання, в процесі активної дискусії, мали змогу отримати відповіді на актуальні проблемні питання, що виникають під час роботи та обговорити інші деталі при організації харчування у закладах освіти.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux