Підсилення фітосанітарної безпеки: за підтримки FAO відбувся тренінг з моніторингу та контролю саранових

опубліковано 03 грудня 2025 року о 17:50

За підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) відбувся онлайн-тренінг з моніторингу та контролю саранових ( Locusta migratoria ) та зменшення ризиків використання пестицидів для державних фітосанітарних інспекторів — представників Держпродспоживслужби та її територіальних органів.

Тренінг провели Олександр Лачінінський, старший експерт з питань сарани, та доктор І. Кляйне з DLL (Німеччина).

Під час навчання експерти висвітлили такі теми:

  • ентомологія та біоекологія саранових;
  • основи моніторингу сарани;
  • методи прогнозування фітофагів;
  • сучасні геопросторові технології моніторингу сарани, зокрема використання геоінформаційних систем для аналізу польових даних та прогнозування;
  • методи управління сарановими та основи превентивної стратегії;
  • біопестициди у боротьбі з сарановими;
  • техніка застосування інсектицидів, включно з обприскуванням наднизького та повного об’єму, їх перевагами та недоліками.

Близько 80 учасників пройшли навчання протягом чотирьох сесійних днів. Найбільше інтересу викликали питання ідентифікації фаз розвитку саранових, польові методи оцінки популяцій, механізм дії та ефективність біопестицидів, а також можливий вплив змін клімату на поширення та розвиток цього шкідника.

Тренінг відкрив заступник Голови Держпродспоживслужби, Головний державний фітосанітарний інспектор України Вадим Чайковський, який підкреслив: «На території України спалахи саранових фіксуються щорічно. Питання моніторингу та оперативного реагування на можливі спалахи знаходиться у сфері відповідальності територіальних органів Держпродспоживслужби та місцевих органів виконавчої влади. У разі виявлення осередків розмноження до проведення локалізаційних та ліквідаційних заходів залучаються фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби спільно з представниками ДСНС та органів місцевого самоврядування. До робіт активно долучаються також сільськогосподарські підприємства, які мають необхідну техніку та ресурси для проведення обробок і зниження чисельності фітофагів. Держпродспоживслужба щороку проводить широку інформаційно-роз’яснювальну роботу з фермерами та громадськістю у регіонах, де існує ризик збільшення та поширення осередків сарани. Такі заходи сприяють підвищенню обізнаності населення та оперативному залученню до спільних дій із недопущення поширення шкідника».

Співпраця з експертами FAO суттєво посилює національну систему фітосанітарної безпеки, надаючи фахівцям доступ до сучасних методик виявлення та контролю за чисельностю саранових, а також практичних інструментів для швидкого реагування на спалахи їх популяцій.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux